El viatge del rei

19.08.2016

La formació Acadèmia 1750, especialitzada en música barroca, ha estrenat l’espectacle El viatge del rei a l’església de Sant Domènec de Puigcerdà. Bernat Puigtobella ha tingut l’oportunitat d’assistir a un assaig unes hores abans del concert i parlar amb els músics.

La formació Acadèmia 1750 ha estrenat 'El viatge del rei' a Puigcerdà | Foto: FeMAP

La formació Acadèmia 1750 ha estrenat ‘El viatge del rei’ a Puigcerdà | Foto: FeMAP

Avui dia sembla que un concert necessiti el seu propi relat per poder-se explicar millor. I especialment els concerts que ens situen en un determinat repertori històric. En aquest sentit, Jordi Savall ha fet escola. El viatge del rei ens remet al viatge del nét de Lluís XIV, el jove Felip d’Anjou, que el 4 de desembre de 1700 va sortir de Versalles cap a Espanya per ser coronat rei. Un total de 20 músics acompanyaven el futur monarca cap a la frontera, però no van entrar en territori espanyol, on la música que es composava era d’influència italiana. El programa que presenta ara Acadèmia 1750 dins el festival feMAP recull la música que va acompanyar el nou rei en aquell viatge: una selecció d’àries de les òperes més representatives dels grans noms de la lírica versallesca combinada harmoniosament amb la música instrumental de la mateixa època.

La formació Acadèmia 1750, amb seu a Granollers, és una de les poques orquestres professionals de Catalunya, amb més de deu anys de trajectòria. El mes de novembre faran les Cantates de Bach al Palau de la Música i la primavera vinent estrenen un Oratori de José Lidón, mestre de capella dels reis borbons, que no es representa des del 1775. A l’hora d’endinsar-se en el repertori del barroc francès, els flautista Joan Bosch i la clavecista Eva del Campo s’han envoltat de músics francesos. Del Campo va estudiar clave al Conservatori de Tolouse, i allà va treballar amb el professor Gilles Colliard, violinista, que participa en El viatge del Rei dirigint el conjunt. Completen l’orquestra Anne Gaurier, viola de gamba, i la mezzosoprano Hélène Delalande. Han dedicat tota una setmana intensa a assajar un repertori molt complet del barric francès amb peces de M.-A. Charpentier, F. Couperin, J.-M. Leclaire, J.-B. Lully, M. Marais i J.-Ph. Rameau. Algunes composicions són purament instrumentals i d’altres són peces de la tragèdia lírica, àries pertanyents a òperes barroques que eren molt populars durant el regnat de Lluís XIV.

Entre descansos, la mezzosoprano Hélène Delalande m’explica que les àries que interpreta a El viatge del Rei demanen un gran conixement de les tècniques de l’estil clàssic francès. Es tracta d’un tipus de cant que en la seva època estava molt codificat per tractats. “A vegades aquests exercicis d’estil tan refinats ofeguen l’emoció”, em diu Delalande. “Cal procurar que l’expressió de l’horror de la tragèdia surti entre tota aquesta contenció formal”. Delalande també s’ha format amb Gilles Colliard al conservatori de Tolouse. L’assaig general, a la mateixa església de Sant Domènec, no és un passeig sinó un assaig amb totes les de la llei. Colliard interromp aquí i allà per fer incisos o marques a la partitura. Parla en francès amb les seves deixebles, i en anglès amb en Joan Bosch, que se l’escolta i s’acobla al que se li demana amb la flauta barroca.

Hi ha els nervis propis d’una estrena. Han tingut relativament poc temps per assajar plegats, però es nota que la major part dels components d’aquesta formació han treballat junts en un mateix conservatori, formen part d’una mateixa escola. Falten poques hores perquè sonin els compassos de Couperin, Marais i Rameau, compassos plens de simetries versallesques. Surto de l’església de Sant Domènec just quan comença a ploure. Sembla que s’hagi de congriar per moments una gran tempesta d’estiu. M’arribo fins a la Casa de la Vil·la i baixo amb l’ascensor que m’ha de portar a l’estació de Puigcerdà. Des d’aquí l’estesa de la Cerdanya sembla un quadre de Nicolas Poussin, un pacífic jardí francès amenaçat per la tempesta.

Els que no vau poder assistir a l’estrena de Puigcerdà, encara sou a temps d’assistir al concert aquest dissabte 20 d’agost a La Seu d’Urgell. Podeu comprar entrades aquí.