El turisme literari a Barcelona ja té mapa

28.03.2019

Saps en quin carrer va néixer Mercè Rodoreda? I on va estar hostatjat George Orwell durant la guerra civil? Barcelona té molts llocs i racons amb una especial ressonància literària. Alguns d’ells ja estan senyalitzats gràcies a plaques en façanes, escultures o noms de carrers, però molts d’altres no. Ara, des del programa Barcelona Ciutat de la Literatura per la UNESCO ha volgut contribuir a la feina de catalogació, identificació i marcatge de la ciutat amb l’elaboració d’un Mapa Literari.

“La literatura diu molt més que paraules. La cartografia de la ciutat ens pot ajudar a entendre i veure molt més com era la societat a finals dels segles XIX i XX”, assegura  Marina Espasa, comissària de Barcelona Ciutat de la Literatura.  “Si ens hi fixem, entre les Glòries i Santa Adrià hi ha molt poques traces de la historia literaria, ja que a finals del segle XIX, tota la part dreta del mapa no era ni tan sols ciutat. Ben entrat el XX, Sant Andreu era un poble, i per aquesta raò té la Biblioteca Ignasi Iglésias”. D’aquesta manera, a més de fomentar el turisme amb un enfoc literari, també deixa constància de com era la ciutat de l’època”.

Amb el format típic de mapa turístic desplegable, consta de dues cares: una amb  el mapa, on s’indiquen els espais vinculats a un escriptor o un llibre, que tenen una forta relació amb la ciutat. També estàtues, cementiris en què estan enterrats, espais literaris, fundacions d’escriptors, bars, teatres especialment relacionats amb la literatura, cases internacionals i fins i tot les biblioteques públiques. Tanmateix, la tria dels espais i autors “ha estat la part més complicada”, tal com assenyala Espasa. “Hem partit d’autors que ja han mort, però no oblidem els vius i recomanem els seus llibres al dors del mapa. Hi trobareu una tria de 25 llibres representatius de la vida a Barcelonina, i que permeten al lector fer-se una idea de la ciutat”

Una de les finalitats del mapa “és donar a conèixer racons interessants de la ciutat que sovint han quedat amagats”. A més, també hi trobareu informació cinc cites literàries per la ciutat (centrades en Mercè Rodoreda, Víctor Català, Manuel Vázquez Montalbán, Francisco Casavella i Federico García Lorca) i il·lustracions. Per altra banda, el Mapa Literari en digital (descarregable en pdf) profunditza en cada un dels elements que hi ha en el mapa en paper, a més de comptar amb un buscador que permet cercar per Districte, barri o autor. El mapa digital també permet fer fins a 9 rutes a peu seguint el rastre dels escriptors que han viscut o escrit sobre la ciutat i es pot consultar de manera senzilla al mòbil mentre es ressegueix. Aquestes rutes han estat elaborades pels especialistes i escriptors Albert Forns, Maria Nunes i Ana-Priscila Magrinyà.

Tot i això, el Mapa Literari en paper el podeu trobar a les 40 Biblioteques públiques de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona, així com a les Oficines de Tiquet 3 de La Virreina.

L’Institut de Cultura n’ha editat 4.000 exemplars en català, 3.500 en castellà i 1.500 en anglès. El mapa es presentarà a la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires, on enguany Barcelona és la Ciutat convidada. També se’n farà una presentació el dimecres 3 d’abril a les 19h a la llibreria La Central del Raval. El Mapa Literari de Barcelona ha estat dirigit per Marina Espasa amb la col·laboració de l’estudi de disseny Setanta, que ha treballat gràficament el mapa, Joan Safont i Victor Fernández com a redactors de continguts i Ariadna Pous, traductora i correctora.