El triquet del Born, un espai per jugar

22.10.2013

Avui el Born Centre Cultural acollirà el primer triquet del Born, un club que es reunirà cada mes per descobrir i jugar alguns dels jocs que es practicaven a Barcelona o a Europa durant els segles XVII i XVIII. Avui a les 19.30h a la Sala Moragues.

Joc de glückhaus. Tauler del segle XVI.

 

Oriol Ripoll, especialista en jocs i coordinador del cicle sobre Jocs al Born, explica que a cada sessió del triquet hi haurà un joc convidat. Els participants aprendran la seva mecànica, algunes anècdotes de la història d’aquell joc i podran descobrir variants que es van practicar a diferents indrets d’Europa (o del món, si s’escau).

Després de fer algunes partides del convidat de la sessió, amb apostes incloses, es podran provar alguns altres dels jocs que formen part del repertori  del triquet. Per fer-ho dos dinamitzadors portaran els jocs a les taules i explicaran com s’hi juga.

“El joc convidat d’avui al Born és un joc amb daus”, explica Oriol Ripoll. “Quan l’any 1616 Miquel Ribes va visitar Barcelona durant el Carnestoltes, va explicar que els barcelonins jugaven a “polla, pilota, argolla i passa déu.” Passa déu era un joc de daus conegut a tot el continent, tan popular que Galileu va fer un estudi per entendre per quin motiu hi ha alguns números que surten amb més freqüència que d’altres”, diu Ripoll.

I com que els daus i les apostes són tan representatius de la vida lúdica de la socitat barcelonina, el primer convidat és el glückhaus, un joc d’atzar descrit a Alemanya durant el segle XVI i que té cosins propers, versions molt semblants, per tot Europa.

Promet ser una vetllada plena d’atzar, en què els daus, les cartes i els taulers aniran omplint les taules de joc.

Horari: 19:30-21h
Entrada gratuïta