El TNC estrena dos espectacles socials

12.12.2016

Aquesta setmana i la següent al TNC s’hi podran veure dos espectacles amb rerefons social: A cor obert (Un viatge coral a l’interior de Descabelladas), un projecte creatiu per a la desdramatització de la malaltiadirigit per Isabel Díaz i Teresa Urroz; i Kalimat (paraules), amb dramatúrgia i direcció d’Helena Tornero, que dóna veu als refugiats del camp de Nea Kavala, al nord de Grècia.

Una imatge de les Descabelladas

Una imatge de les Descabelladas

Aquest dijous i divendres les descabellades ocuparan la Sala Tallers, en un espectacle dirigit per Isabel Díaz i Teresa Urroz. Descabelladas és un projecte social que va néixer el 2010 amb l’objectiu de treballar la superació personal de dones amb diferents malalties a través de la creativitat i les arts escèniques, en un procés de desdramatització de la malaltia. A cor obert és una invitació a sentir i a explorar l’univers sensible i únic de cadascú. «Muntar un musical? És possible? Però si gairebé no em puc moure… Ni tampoc sé cantar… No sóc gaire diferent, no?», es pregunten al text de presentació de l’espectacle.

La intenció és que mitjançant el teatre les dones deixin de sentir-se «malaltes» o «discapacitades» per transformar-se en una persona completa, amb totes les (perfectes) imperfeccions que tenim tots els humans. Tots som diversos, una peça única en el collage de la vida. Aquest és el descobriment «descabellat» que ens porta a posar música, ball i un nas de pallassa a aquest «no-espectacle», a aquest «no-musical».

A les Descabelladas no els interessa el drama, i converteixen el dolor quotidià en poesia. L’espectacle juga, a mig camí ente la comèdia i la tragèdia amb explorar allò que pot i que no pot fer cadascú. Ja que el riure és la millor teràpia de totes… què millor que riure’ns de nosaltres mateixos? L’espectacle és de creació col·lectiva i està interpretat per Montserrat Barrufet, Joana Delgado, Montse Delgado, Roser Godall, Mireia Manguiron, Dolors Marginet, Lourdes Martínez, Encarna Partida i Roser Pubill.

Els autors de 'Kalimat (paraules)', que es representarà el 20 de desembre al TNC

Els autors de ‘Kalimat (paraules)’, que es representarà el 20 de desembre al TNC

El proper dimarts 20 de desembre la Sala Tallers s’omplirà de les veus dels refugiats del camp de Nea Kavala (Grècia) a Kalimat (paraules), un espectacle amb dramatúrgia i direcció d’Helena Tornero. A través d’un taller d’escriptura que va realitzar el projecte Paramythádes aquest passat estiu a Nea Kavala, l’espectacle posa els refugiats al centre de l’escena, i està interpretat per Roger Casamajor, Alicia G. Reyero, Anna Güell, Isak Férriz, Georgina Latre, David Menéndez, Jorge Picó, Marc Pujol, Manar Taljo, Teresa Vallicrosa, Joan Bentallé, Jordi Figueras, Carles Gilabert, Mireia Gubianas, Ramon Pujol i Vanessa Segura. Aquests donaran veu a Ahmed Al Hamso, Fatima Faraj, Ghadir Ghadir, Khamissa Hussein, Shaenaz Mamo, Bakher Mohamad, Mahmood Mohammad, Manar Mostafa, Hussein Mostafa, Maryam Mustafa.

Helena Tornero escriu, al text que acompanya el programa de mà: «Avui, els guardians de les portes dels camps de refugiats, els qui seiem i llegim els diaris, els qui dicten les lleis que “guarden” les portes d’Europa i neguen l’entrada a uns estrangers acusant-los de terroristes mentre per darrere venen a pedaços els seus països a multinacionals estrangeres que subvencionen armament, tota aquesta gent, no són persones com nosaltres. Som nosaltres. Nosaltres, que venim d’un país de represaliats, d’exiliats, de refugiats. Nosaltres, habitants d’una Europa que es va prometre a si mateixa que res semblant a l’holocaust mai més tornaria a passar».

La plataforma Coincidències ha habilitat un espai per recaptar fons per ajudar a millorar les condicions de vida de les persones refugiades. Podeu col·laborar al projecte “Ajuda als refugiats: Apadrina una butaca” clicant aquí.