El Terra de Trobadors desembarca a Empuriabrava

4.09.2018

Any 1285. La notícia dels exploradors i els guaites s’ha confirmat. L’exèrcit francès ja és aquí i ha arribat per mar la croada enviada pel Papa com a càstig per l’annexió de Sicília amb la corona d’Aragó. Però tot ha quedat, de moment, en un petit ensurt: els exèrcits del comte de Barcelona i de Pons Hug IV han repel·lit l’atac. Això sí, la batalla s’ha cobrat amb nombroses caigudes en combat.

Terra de Trobadors

Aquest espectacle a la platja gran d’Empuriabrava ja és una tradicional presentació del Terra de Trobadors, un tastet del que se celebrarà a Castelló d’Empúries del 6 al 9 de setembre. El desembarcament ha comptat amb la participació dels Arquers del Cotmat, de la Cort d’Empúries, dels Despertaferro, dels Acers Trempats, del Club de rem Empuriabrava, del Grup Cavallista, de l’Arc Sant Celoni, dels Mittentis Sagittam, així com altres entitats.

El cap de setmana vinent el municipi de Castelló d’Empúries es trasllada a l’època d’entre finals del segle XIII i el XIV, en la qual Ponç Hug IV d’Empúries, conegut com el “comte-trobador”, va ser comte d’Empúries entre 1277 i 1313 i  lluità contra la invasió francesa de 1285. Durant aquests dies, el municipi alt-empordanès tornarà a convertir-se en una autèntica urbs medieval.

Prova d’això és que el primer que haurà de fer el visitant (a banda de mirar d’evitar que uns bàndols l’assaltin o que un mercader l’assetgi venent els seus productes) haurà de canviar els seus inútils euros per monedes de l’època (d’or, i bronze). D’aquesta manera, podrà entrar en una taverna, perdre’s pels mercats de la vila o gaudir d’alguna justa. Si té sort, fins i tot pot arribar a topar amb algun duel entre cavallers davant la Basílica de Santa Maria.

Enguany també s’honrarà la figura del poeta empordanès Carles Fages de Climent (1902-1968), el “darrer trobador de l’Empordà”, per la commemoració de l’Any Fages de Climent amb motiu dels 50 anys de la seva mort.

Terra de Trobadors

A més de tot això, el festival acollirà com cada any cercaviles, espectacles amenitzats, conferències, exposicions, música en directe i altres actes i propostes culturals per a tots els públics i edats. Tot, en un ambient medieval. De la mateixa manera, la divulgació històrica i la música tornen a ser clares protagonistes. Exemple d’això és el cicle de conferències “Miquel Pujol Canelles” o el II cicle musical “So de lonh”.

Per consultar la programació completa, només heu de dirigir-vos a aquest enllaç.