El temps s’atura a Sant Pau del Camp

Visitem el petit complex romànic del Monestir de Sant Pau del Camp.

El tràfec i el soroll del barri del Raval troben un moment de descans i tranquil·litat en aquest petit complex romànic del carrer Sant Pau. Les tosques parets de pedra amaguen el misteri i les meravelles, d’un estil primitiu, però carregades de simbolisme que ens parla de la Barcelona dels convents. Parlem del Monestir de Sant Pau del Camp. Ara podem descobrir la seva història de la mà de Riosta Barcelona.

No es tenen dades exactes de l’origen de Sant Pau del Camp, però la làpida de Guifré II Borrell, fill de Guifré el Pilós, mort l’any 911, ens ajuda a datar l’origen d’una de les esglésies més antigues de la ciutat, que temps enrere va funcionar com a monestir benedictí. D’estil romànic llombard, aquesta joia arquitectònica podríem dir que és una supervivent. L’edifici estava situat fora del recinte emmurallat, per aquesta raó va ser un blanc fàcil per als atacants de Barcelona. Al 985, les tropes d’Almansor van atacar-lo; va quedar pràcticament destruït i abandonat per la comunitat que l’habitava. Va ser a partir d’aleshores que es va convertir en una església dedicada al culte de Sant Pau. L’any 1096 es va iniciar la restauració de l’edifici instaurant-se una nova comunitat. Malgrat tot, el monestir va ser atacat una altra vegada el 1114 i novament restaurat tres anys després. Sant Pau del Camp va patir nombrosos atacs i reconstruccions, molt palesos si ens fixem en els detalls dels seus murs i ornaments. Tot i això, tant l’església com el claustre del monestir es troben en un excel·lent estat de conservació.

L’església, que presenta una senzilla construcció basada en una planta de creu amb tres absis, exhibeix decoració modesta de sanefa d’arcs cecs que recorre l’exterior i que descansa en un dels relleus amb forma de caps. A la porta principal de l’església, d’arc de mig punt, hi podem veure un exemple únic d’arquitectura bizantina en un dels capitells. Aquest és un dels exemples de “reutilització” que podem trobar al complex. Com si al llarg de la seva existència el monestir s’hagués anat impregnant dels fets que anaven succeint al seu voltant.

Des de l’església accedim a una petita sala capitular, on els monjos que habitaven el monestir es reunien per llegir o reflexionar sobre els textos sagrats, i des d’aquí, anem a parar a la joia de la corona: el claustre. Com si es tractés d’un joc, podem recórrer aquest pati meravellós observant les històries que ens expliquen els capitells: sirenes, àrpies, lluites entre l’home i el mal, bèsties terribles o escenes bíbliques com el pecat original d’Adam i Eva, però també decoracions geomètriques i vegetals.

En definitiva, una visita indispensable per descobrir una de les joies patrimonials més desconegudes de la ciutat. En finalitzar la visita es pot gaudir d’un recital de música antiga al claustre a càrrec d’Ensemble Pau, amb la interpretació d’obres clau de compositors com Bach, Händel, Scarlatti i Dowland.

Riosta destina part dels beneficis de les visites als edificis que gestiona per assegurar la seva restauració i manteniment per tal que el públic pugui gaudir-los en tota la seva esplendor. La propera visita i concert serà divendres 2 d’agost. Per a més informació, feu clic aquí

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació