El temps de Ramon Casas en cartells

11.07.2016

Fins al proper 15 de juliol restarà oberta l’exposició “Ramon Casas. Cartellista i el seu temps” a la seu del Reial Cercle Artístic de Barcelona. La mostra s’afegeix així a les diferents exposicions que, amb motiu de la celebració del 150è aniversari del naixement de l’artista Ramon Casas, s’estan celebrant a diverses institucions a Barcelona i a Món Sant Benet, o sigui a Sant Benet de Bages, antiga residència d’estiu de l’artista.

Els cartells de Ramon Casas es poden veure al Reial Cercle Artístic fins al 15 de juliol

Els cartells de Ramon Casas es poden veure al Reial Cercle Artístic fins al 15 de juliol

L’exposició consta de 40 cartells de 25 artistes diferents, tots de la col·lecció privada Marc Martí, una de les més importants del país. Hi figura de manera central l’obra gràfica de Ramon Casas contextualitzant-la, però, amb la dels artistes i dissenyadors gràfics coetanis de Catalunya, Espanya i d’altres països europeus.

Es dóna la circumstància que la major part d’aquests artistes representats a l’exposició eren socis del Cercle Artístic, començant per Casas, que en fou vicepresident el 1897 i soci de mèrit el 1915. També en foren socis, entre d’altres, Adrià Gual, Alexandre de Riquer, Ricard Opisso, Joan Llaverías, Santiago Rusiñol…

El cartell modernista

El gran esclat del moviment estètic modernista en el període que abasta de 1885 a 1916 fou sens dubte el fonament del disseny gràfic modern, l’inici de la seva història. A partir d’aquells anys la publicitat centrada en el cartell esdevingué importantíssima per a les cases comercials, que començaren a organitzar concursos internacionals com els de l’Anís del Mono de Badalona, origen dels dos grans cartells de Casas amb les cèlebres “manolas” acompanyades pel mico que apareixen a totes les històries del cartell; o com el concurs del Chocolate Amatller, amb el cartell de Rafael de Penagos en què apareix un criat negre amb turbant servint la xocolata.

A l’exposició no manquen els dos cartells de Casas per a l’establiment d’Els Quatre Gats, imitació de Le Chat Noir parisenc: el de les ombres xineses i el  Puchinel.lis 4 Gats; o el cartell Sífilis anunciador d’un sanatori per guarir aquesta malaltia.

Xocolata amatller

 

D’altres interessants peces no tan conegudes són el cartell d’un roig violent molt adequat per al producte Anís Infernal fabricat a Lleida, el del Champagne Mercier d’Antoni Utrillo, el dissenyat per Adrià Gual per al Llibre d’Horas, el que anunciava els tallers litogràfics de la casa Barral Germans o el de la fàbrica de teixits de cotó de Mercè i Sala. En la majoria d’aquestes obres la figura femenina, sota diverses apariències, és la protagonista absoluta de la publicitat de qualsevol producte de l’època.

Els autors internacionals representats aquí són, entre d’altres, l’italià Leonetto Cappiello, els francesos Jules Chéret i Toulouse-Lautrec, i el txec Alphons Mucha. Els cartells es complementen amb documentació del Cercle sobre els artistes i autors dels cartells exposats.

El Cercle ha editat únicament un tríptic a color, i és una llàstima que no s’hagi publicat un catàleg perquè les obres s’ho mereixen. Del text del tríptic que ha escrit el president del Reial Cercle Artístic, Josep Fèlix Bentz, en trec aquestes frases per acabar:

“Ramon Casas va esdevenir un dels grans impulsors i activistes que van estimular, juntament amb altres artistes del moment, el Cercle Artístic per convertir-lo en un referent cultural, artístic i social dins del moviment modernista català, demostrant una gran personalitat i amor per l’Entitat de la qual va formar part activa durant tants anys. D’aquesta manera, avui el Cercle vol retornar i reconèixer aquesta estima i treball a qui, sens dubte, ha esdevingut un dels artistes referents i més prominents de la nostra història.“

L’exposició es pot visitar al Reial Cercle Artístic de Barcelona (c. dels Arcs, 5) fins al 15 de juliol, de dilluns a diumenge de 10 a 20 h.