El Temporada Alta de la cultura catalana

27.09.2012

El Macbeth d'Àlex Rigola es podrà veure a partir del 4 d'octubre al Temporada Alta | Foto: David Ruano.

Torna el Temporada Alta. El seu director, Salvador Sunyer, va presentar recentment al Teatre Municipal de Girona la XXI edició del festival organitzat per Bitò Produccions. Tot i la reducció del 30% del seu pressupost, hi haurà 74 espectacles (més els quatre que es representaran a Perpinyà) dels quals 44 són del nostre país i 24 internacionals. Menys quantitat però la mateixa qualitat ja que segons Sunyer “perdrem volum però ara hem de dibuixar el paper que volem que tingui el Temporada Alta dins el marc de l’escena europea”.

El festival començarà el proper 4 d’octubre amb l’estrena de Macbeth d’Àlex Rigola a la nova seu d’El Canal,  i acabarà el dia 9 de desembre. Dels 74 espectacles, 15 seran d’altres països on destaquen grans noms de l’escena internacional com William Forsythe, Edward Hall i la seva companyia Propeller, Oskar Korsunovas, Guy Cassiers o els argentins Agustín Mendilaharzu i Walter Jakob. A més, s’estrenaran les noves obres de Jordi Casanovas, Calixto Bieito, Àlex Rigola o Pau Miró entre d’altres. El Temporada Alta, però, no oblida la nova creació i es podran veure obres de joves autors catalans com Marcel·lí Antúnez o Jordi Oriol.

La companyia britànica Propeller i Edward Hall, amb intèrprets exclusivament masculins,  tornen per quarta vegada al festival per presentar Nit de Reis, de Shakespeare. Declan Donnellan, després de King Lear i Macbeth, presenta Les tres germanes de Txèkhov en rus, on, amb una aparent senzillesa, retrata la decadència de l’alta societat russa d’inicis del segle XX. Agustín Mendilaharzu i Walter Jakob estrenaran per primera vegada a Europa Los talentos, una història de perdedors en un món tancat i particular.

El director lituà Oskaras Korsunovas arriba al Temporada amb la seva versió de Hamlet, una de les seves produccions més reconegudes internacionalment. També es podrà veure Duister Hart (basat en El cor de les tenebres de Joseph Conrad) dirigida per Guy Cassiers i interpretat per un dels grans actors europeus, Josee de Pauw.

El Temporada Alta continua donant suport a la creació escènica del nostre país coproduint amb El Canal 23 dels 44 espectacles nacionals. Sunyer ha volgut remarcar que  “tot i que no som encara un estat d’Europa, en cultura i teatre, podem treballar com si ho fòssim”. Si bé el conseller de cultura Ferran Mascarell ha remarcat que “som una cultura d’Europa”.

A més de reposicions com Incendis,-l’indiscutible èxit d’Oriol Broggi-, Forever Young del Tricicle o L’habitació blava de David Selvas, al Temporada Alta hi podrem veure obres d’alguns dels millors directors d’escena catalans. El Macbeth d’Àlex Rigola, amb Joan Carreras i Alícia Pérez al capdavant; Forest, la darrera producció de Calixto Bieito que ens planteja un viatge shakespearià que remet a la Divina comèdia o Pàtria de Jordi Casanovas entre d’altres.

Enguany el Temporada Alta posarà molt més èmfasi a la dansa amb espectacles de Sol Picó, Sidi Larbi Cherkaoui i Mal Pelo entre d’altres.  A més, podrem gaudir de concerts d’artistes de fora de Catalunya com Marlango o The Divine Comedy. També tenen un paper destacat en la programació els concerts de músics catalans com Sílvia Pérez Cruz, els mallorquins Antònia Font o Albert Pla que estrenarà el seu darrer treball Manifestació.

Les entrades per a tots els espectacles es posaran a la venda el proper 18 de setembre i amb l’objectiu que ningú es quedi fora del festival per motius econòmics, s’han establert fòrmules amb entrades a 3 euros per als menors de 21 anys i els col·lectius en risc d’exclusió. Salvador Sunyer ha remarcat que la pujada de l’IVA del 8% al 21% representa una autèntica agressió al món de la cultura, que viu al un autèntic estat d’excepció al nostre país. Davant d’aquesta situació Sunyer ha recordat que ara és el moment de treballar pensant en el futur. Potser aquest Temporada Alta és molt més que un festival, és un bri d’esperança a la cultura catalana.

Twitter: @aidapallares