El Teatre Municipal Le Guignol de Lyon al Born CC

2.04.2014

En Bornet ens presenta al seu amic Guignol, de Lió, França. Un personatge molt eixerit, que al segle XIX va substituir al vell Polichinelle, motiu pel qual se’l troba a moltes zones de França, especialment a París.

Gnafron, amic del Bornet

En Guignol té autor reconegut: Laurent Mourguet (1769-1844). Nascut el 1808, en plena convulsió napoleònica, Guignol de seguida connecta amb les necessitats d’un públic que vol passar pàgina a l’Ancien Régime. Si al principi compleix funcions de comentador de l’actualitat, cap a finals del XIX es creix en la paròdia, un gènere molt de l’època. Malgrat que s’ha utilitzat el seu nom per a mil situacions diferents –com el Grand Guignol, un teatre d’actors centrat en la criminologia, el sadisme i la truculència obert a París a la zona de Pigalle fins l’any 1963–, Guignol com a personatge segueix gaudint a Lió y a París d’una salut molt bona.

Del Teatre Municipal Le Guignol de Lyon prové la companyia Les Zonzons, dirigida per Filip Auchère i Stéphanie Lefort, que des de fa anys manté el personatge viu, junt amb altres companyies de la ciutat. Les seves històries tenen dos protagonistes: Guignol i Gnafron, l’alter ego que encarna els costats foscos de l’heroi: bon bevedor, no calla les veritats i ve a ocupar el paper que abans tenia el vell Polichinelle. El títol de l’espectacle que presentaran al Born és: “L’Armari”.