El teatre ja no estarà als afores de la ciutat

21.06.2015

“No volem que ens enterrin fora dels cementiris i que els teatres estiguin fora de les muralles, com passava abans”, declarava Antonio Gómez, president de l’Associació Catalana d’Escoles de Teatre (ACET), durant la presentació a la seu de la SGAE de Barcelona del nou Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral. És una titulació molt esperada en el món del teatre, “no només perquè és un reconeixement acadèmic, sinó també social”, va afegir Gómez, que considera que encara ara el teatre es troba “als afores de la ciutat”, ja que continua sent a moltes escoles una activitat extraescolar.

Com fer classes de teatreMaterialitzar un projecte com aquest ha estat una feina “molt llarga i laboriosa”, apunta Olga Adroher, responsable de Serveis d’Ordenació dels Ensenyaments de Règim Especial. El títol, que es va publicar el 5 de juny al DOGC, ha estat el resultat d’una demanda existent que calia materialitzar i que per alguns actors com Rosa Andreu, de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) suposa un pas per consolidar l’experiència i el coneixement acreditat de totes aquelles persones que “s’han curtit als escenaris” i no tenen “un pal de paller on pivota la professió”.

Es tracta, doncs, d’una titulació necessària i esperada per nou raons (i potser més):

1. El Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral permet cobrir una necessitat del sector, apostar per una professió i atorgar un títol a final de curs.

2. Forma part del marc LOE/LOMCE. D’aquesta manera, els crèdits del grau són reconeguts a tot Europa i permet accedir a estudis superiors. “Calia constuir un contínuum” entre les titulacions teatrals, assegurava Olga Adroher.

3. El curs, que té una durada de 2.000 hores repartides en dos cursos acadèmics, es distribueix en nou mòduls bàsics en les disciplines teatrals: tècniques d’interpretació, un dels punts essencials del títol; tècniques de moviment; tècniques de veu i cant; entrenament en activitats comunicatives; activitats de dinamització; pràctica escènica; formació i orientació laboral; projecte integrat; i pràctiques en empreses, estudis o tallers.

4. Es tracta d’un títol propi de la Generalitat de Catalunya, és a dir, que només està reconegut per aquesta institució. Però, tal com assegurava Ricard Boluda, coordinador pedagògic de l’escola de teatre El Timbal, que impartirà el grau el proper curs, en una entrevista a Núvol, “per primera vegada tindrem un disseny curricular de teatre per sota dels estudis de grau. I això té molt sentit, perquè al Timbal no formem llicenciats sinó actors”.

5. A banda de formar actors de teatre, cinema i televisió, amb aquesta titulació permet als estudiants poder ensenyar, així com treballar com a especialista en activitats de dinamització i en tècniques d’expressió i comunicació.

6. Per elaborar el marc curricular bàsic d’aquesta titulació s’ha tingut en compte les qualificacions professionals i l’àmbit de treball que han d’assolir els estudiants. Per això, s’ha estructurat entorn de tres eixos bàsics: tècniques d’interpretació, de moviment i vocals, perquè els estudiants aprenguin a dur a terme tasques de dinamització basades en l’actuació.

7. Cada escola adapta l’itinerari curricular segons les necessitats que considera que ha de cobrir, ja que la mateixa titulació deixa un ampli marge d’actuació per a les escoles. Per al proper curs 2015-2016, quatre escoles de teatre, com La Casona, l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, el Col·legi de Teatre de Barcelona i El Timbal, oferiran el curs. Aquesta última, concretament, ha inclòs en el seu programa diverses assignatures, com improvisació, dramatúrgia, interpretació, entrenament corporal, entrenament de la veu,  història de les arts de l’espectacle o cant. Trobareu tota la informació del grau al web de l’ACET.

8. Aquesta titulació ha de servir per al “bé comú”. Tal com va afirmar Antonio Gómez, “no volíem marcar una línia que digués de quina manera s’ha de fer teatre, perquè el teatre es pot fer de moltes maneres”.

9. Amb la presentació d’aquest nou grau s’ofereix una titulació reglada als estudiants d’arts escèniques, “equiparable a les que ofereixen les escoles de música i dansa, posant fi així a una anomalia inexplicable”, en paraules d’Antonio Gómez. Aquest és un dels objectius de l’ACET: treballar a favor de les escola, a qui convida a estrènyer llaços, i donar-los el suport necessari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. Aclarir de l’article que també opta a la titulació el Col·legi de Teatre de Barcelona referent pedagògic des de fa més de 25 anys,
    I que em sembla poc ètic periodísticament parlant , fer un link directa a la pàgina web d’ una escola oblidant les altres, en tots cas crec que el correcte seria fer-ho a la ACET on són totes les escoles o senzillament no fer-ho a cap.