El teatre comença a veure la llum

7.09.2015

“En els darrers 3 anys, el sector cultural ha patit una davallada del 20%, però des de fa sis mesos sembla que es comença a recuperar” avisava, fa poc més d’una setmana, el conseller Ferran Mascarell. En el cas del teatre, segons Xavier Marcé, podem dir que ho ha confirmat. “Hem entomat la crisi. Sabem on estem i hem pres mesures per poder dir que no tornarem a baixar i recuperarem el públic perdut” ha apuntat el president  d’Adetca. Les xifres li donen la raó.

Mar i Cel, un dels salvadors de la temporada passada,  torna aquesta temporada a partir de l'octubre

Mar i Cel, un dels salvadors de la temporada passada, torna a partir de l’octubre © Teatre Victòria

Durant la temporada 2014/2015 el teatre ha recuperat un 1’26% d’espectadors (un total de 30.473 persones) i un 7’28% de la recaptació. L’ocupació ha passat del 54’93% de la temporada passada al 57’58%, gairebé tres punts més. Aquesta petita recuperació es deu, principalment, a l’èxit dels grans protagonistes de la temporada passada: els musicals. Mar i cel, Sister Act i Polònia El musical han estat els espectacles més vistos, seguits de prop per The Hole 2, La gran Ilusión i El Petit Príncep. Pel que fa a les sales petites,-de menys de 200 localitats-, els grans triomfadors han estat: Agencia Matrimonial (Teatreneu), T’estimo però no tant (TGB) i Flor de nit (Almería Teatre).

Les sales petites són, de fet, les altres responsables d’aquesta petita recuperació: Han aconseguit atraure 327.473 espectadors (un 6% més que la temporada anterior) i passar del 48’41% al 56’84% d’ocupació. Si bé és cert que l’aforament s’ha vist reduït un 10%. La recaptació, però, ha augmentat un 10%. Pel que fa els preus, a les sales petites queda per sota dels 11 euros i a les sales grans baixa un 5,6%, quedant per sota els 20 euros. En canvi, la mitjana del preu de les entrades dels musicals i el Liceu ha pujat fins als 32,64 euros i 74 euros, respectivament. El teatre infantil, baixa: val de mitjana 9 euros.

Per aquesta temporada, Adetca s’ha marcat tres objectius: Aconseguir que el govern espanyol abaixi l’IVA cultural, aconseguir més públic i, durant l’estiu, aconseguir atraure els turistes per evitar que el públic teatral baixi a partir del mes de maig. Marcé també ha apuntat que per poder capgirar la situació del teatre, els muntatges més comercials haurien de tenir ajuts públics. Per la seva banda, Àlex Casanovas ha afegit que “també els actors, actrius, ballarins, etc…ens hem hagut d’estrènyer el cinturó”.

Etiquetes: