El teatre català travessa l’Atlàntic

27.01.2019

La dramatúrgia catalana torna a travessar l’Atlàntic gràcies al Festival Temporada Alta Iberoamèrica. Amb la col·laboració de la Fundació SGAE i de l’Institut Ramon Llull, el Temporada Alta portarà a Llatinoamèrica algunes de les obres que ja han passat amb gràcia pel sedàs dels espectadors catalans.

Lluís Homar en una imatge de ‘Terra baixa’, que va estrenar al Temporada Alta 2014.

El teatre s’està consolidant amb una bona demanda a terres catalanes, i n’estan sorgint obres que arriben molt més enllà. Temporada Alta portarà a l’altra banda de l’Atlàntic la seva versió de Tierra Baja amb Lluís Homar, guanyador del Premi Max al Millor Actor 2015. L’objectiu és donar a conèixer la universalitat de la literatura catalana amb una obra d’Àngel Guimerà. És la primera vegada que una producció pròpia del festival gironí arriba a Iberoamèrica.

La petjada catalana es completa amb Guillem Albà, que portarà a Buenos Aires l’estrena del seu nou muntatge Calma!. Serà la primera vegada que Temporada Alta Iberoamèrica aculli una estrena absoluta catalana.

Però la internacionalització de l’escena catalana no s’acaba aquí. Xesca Salvà, escenògrafa mallorquina, aproparà el seu espectacle Cases a Buenos Aires i Montevideo, on jugarà com a fet a Catalunya amb la realitat i la ficció per despertar la curiositat dels espectadors. I el titellaire aragonès Javier Aranda ho farà també estrenant Vida a Buenos Aires i Lima. En aquesta última, a més, coincidirà amb el showman Rodrigo Cuevas, que actuarà amb El mundo por Montera.

Al VI Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic del festival també hi participarà l’obra mediterrània, que s’enfrontarà al Río de Plata en una competició que constarà de dues rondes classificatòries on rivalitzaran els textos catalans amb els argentins, i una final que determinarà l’obra guanyadora. Les encarregades de defensar el patrimoni català en aquest certamen seran les finalistes del certamen català. Cristina Clemente amb Las lentes de mirar cargadores i Marta Aran amb Puzzles competiran amb els escriptors argentins Andrea Marrazzi i Facundo Zilberberg, guanyadors del Primer Torneig de Dramatúrgia Argentina del 2018 i seleccionats per la Diplomatura de Dramatúrgia de la Universitat de Buenos Aires.

De fet, són nombrosos ja els autors catalans que han guanyat el torneig transatlàntic en edicions prèvies: Roger Peña amb El recambio, Pere Riera amb Red Pontiac, Jordi Galceran amb El Crédito i Marta Barceló amb Tocar mare.

Calma! de Guillem Albà s’entrenarà al festival Temporada Alta

Així, el teatre català tindrà una presència important en un festival que, després de divereses edicions, ja s’ha posicionat al panorama cultural internacional. Actualment ja compta per a aquesta edició amb 23 espectacles de diferents nacionalitats europees i llatinoamericanes i més de 75 representacions a les capitals d’Argentina, Uruguai i el Perú. La programació estarà conformada per obres de diferents àmbits, que anirà del teatre fins a la nova dramatúrgia passant també per la dansa contemporània i experimental, la creació contemporània i el circ.

El festival, que es celebrarà de l’1 al 24 de febrer a Buenos Aires, Montevideo i Lima, suposa un punt de trobada i intercanvi entre artistes i professionals de Catalunya, Espanya França, Alemanya, Suïssa, Finlàndia, Israel, Mèxic i Colòmbia, a banda dels tres països amfitrions. La seva programació compta, a més, amb la col·laboració d’Iberescena, un programa que promou la cooperació en l’àmbit de les arts escèniques i situa el festival com un gran aparador de l’escena europea.