El Teatre Auditori de Sant Cugat celebra un quart de segle

25.09.2018

Aquest dimarts 25 de setembre el Teatre Auditori de Sant Cugat celebra els seus 25 anys, amb un seguit d’actes commemoratius que s’allargaran durant una setmana. L’espai ha promogut durant la seva trajectòria els espectacles per gaudir en família, alhora que acull tant festivals a gran escala com petites obres locals.

Il·lustració d’Ignasi Blanch pels 25 anys del Teatre Auditori de Sant Cugat

El Teatre Auditori de Sant Cugat ha estat durant aquests 25 anys una de les bombes que fan bategar la vida cultural catalana fora de Barcelona. Juntament amb la Biblioteca Municipal, els cinemes i l’Escola Municipal de Música, forma part d’un centre cultural promogut a principis dels anys 90 per l’Ajuntament de Sant Cugat. En aquest quart de segle, ha anat creixent en públic i en iniciatives, des de la col·laboració en el Festival de Jazz de Barcelona fins a l’extens programa educatiu per fer arribar la música als menuts.

La inauguració dels 25 anys compta amb una setmana sencera d’actes commemoratius. El dimarts 25 de setembre comença la celebració amb la presentació del llibre d’Eduard Jener Les mil i una nits (i algunes tardes), un recull de textos i cròniques sobre els espectacles viscuts al Teatre Auditori. Actors com Joan Pera o Míriam Alamany llegiran un text del programador del teatre, Gerald Fannon, i tot seguit hi haurà un espectacle visual i un mapping del coreògraf Toni Mira. Entre molts altres actes de la setmana hi trobem l’espectacle musical del pallasso Guillem Albà el dijous 27, l’estrena el dissabte 29 de quatre obres de proximitat, una marató de les grans figures de la màgia dirigida pel Mag Lari el diumenge 30 i la representació també diumenge d’Un tret al cap, uns dels èxits del passat Grec dirigit per Pau Miró, Emma Vilarassau, Vicky Luengo i Imma Colomer.

La temporada 2018-2019 comptarà amb una programació més internacional que de costum per commemorar els 25 anys. Podrem gaudir de clàssics com l’òpera La Bohème de Puccini o les obres de teatre El Preu d’Arthur Miller i una adaptació teatral de la novel·la Jane Eyre de Charlotte Brontë. Seguint l’aposta habitual per l’humor i els espectacles familiars, també hi trobarem a la cartellera la funció Hits, de Tricicle, i el concert Descobrint a AC/DC, per ballar rock en família.

Aquesta programació celebra l’aniversari d’un Teatre Auditori amb un gran recorregut. Pep Tugues, programador de l’espai, explica que “com a teatre municipal, oferim des d’actuacions  de proximitat a grans concerts”. Hi han actuat músics com Raphael, actors com Josep Maria Pou i des de 2007 són un escenari més del Festival de Jazz de Barcelona, però alhora el Teatre Auditori lloga cedeix el seu espai a l’Entitat Sardanista i a la Comissió de Ball de Gitanes, i el lloga a altres entitats de Sant Cugat. També acull actuacions de companyies locals com els Amics de l’Òpera de Sabadell o els Teatres Amics. Un tàndem d’èxit: han passat dels 28.000 espectadors en programació estable durant la temporada 1993-94 als més de 61.500 en la temporada 2017-18.

La gran aportació del Teatre Auditori a la ciutat vallesana passa també per programes com Escoles a Escena, que ofereix programació musical educativa per introduir als infants en el món de l’espectacle. El seu gran èxit en la voluntat d’unir els més joves amb la música és el festival Petits Camaleons, que organitza el Teatre Auditori des de 2012. L’horari diürn, els concerts curts i la varietat d’estils s’ajuntaran el primer cap de setmana d’octubre un any més amb artistes com Ramon Mirabet, Els Catarres, El Petit de Cal Eril o Roba Estesa.