El TBO i els seus dibuixants

2.11.2012

La Galeria Francesc Mestre Art de Barcelona ha prorrogat l’exposició El TBO i els seus dibuixants fins al 7 de desembre. L’exposició forma part del cicle d’exposicions “Il·lustradors il·lustres”.

'Un paréntesis', del dibuixant Josep Coll (Tinta i blanquet sobre paper).

Francesc Mestre Art és una galeria especialitzada en aquest art del dibuix, fins ara classificat erròniament com a “menor”, i ara posat al lloc que li pertoca, en bona part gràcies a l’estol de dibuixants catalans de còmic, humor gràfic i caricatura de tot el segle XX.

Els entesos en qüestió d’art i de subhastes diuen que en temps de crisi, i especialment en la crisi galopant que vivim avui, sorgeixen en el mercat obres que fins ara havien estat amagades, autèntiques ocasions úniques i dificílment repetibles, només cal trobar l’oportunitat i tenir els diners per adquirir-los… En un altre país amb més gruix de cultura, les institucions s’haurien d’interessar en adquirir peces d’aquestes característiques, però sembla que aquí el client només és privat. Per cert, què se n’ha fet del projecte del Museu del Còmic de Badalona?

'Odisea en el mar de la Familia Ulises', de l'artista Marino Benejam. Tinta sobre paper.

Així per exemple es pot adquirir un Benejam, l’autor de la família Ulises “Visiones de televisión” per 350 euros, un Coll, “Misterio de Africa” (1955) per 550, un Francisco Ibáñez “Curiosidades y rarezas” per 1.200, o un Artur Moreno “Viejo Oeste” per 450.

Com el títol de l’exposició ja apunta, tots els dibuixos procedeixen del mític TBO, la revista d’historietes fundada a Barcelona el 1917 i que va sobreviure fins al 1998. Tots els dibuixos són originals, de mides diferents, fets amb tinta xinesa i -de vegades- amb algun collage.

'Cuidado, señor turista', de Manuel Vázquez (Tinta sobre paper).

Veure les vinyetes de l’antic TBO és com comtemplar la història de la historieta o còmic català i espanyol del segle XX amb una pedrera de primeres figures del dibuix que difícilment s’ha pogut repetir al llarg de la història. A més a més, resseguir la biografia de cada dibuixant ens permet endinsar-nos també en les vicissituds de la nostra complicada història. Una mostra, el 1939 a l’acabament de la Guerra Civil i arran de l’ocupació de Catalunya pels franquistes, molts d’aquests dibuixants s’hagueren d’amagar, com en el cas de José Soriano. Josep Cabrero Arnal es va haver d’exiliar a França, on va fer una carrera brillant. O com el cas tràgic de Modesto Méndez Alvárez, que fou afusellat i de qui es presenta una portada del TBO “Juicio del año” de 1929.

'El profesor y la discípula', de Manuel Urda Marín (Tinta i collage sobre paper).

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. he vist pel canal 33 de tve que anunciaven una exposicio del dibuixant benejam i no m´enrrecordo la galeria que han anunciat pot ser que sigui galeria sicoris?

      • Jo també m’he apuntat això de la galeria sicoris per veure l’exposicio però buscant per google no em queda molt clar. Algú sap on és aquesta galeria???