El talent de Reykjavík aterra a Barcelona

19.09.2017

Reykjavík, ciutat literària de la UNESCO, serà la convidada de Barcelona per les Festes de la Mercè d’enguany.

Hálldor Már

El Mercè Arts de Carrer (MAC) ens regalarà petits tastets de la Reykjavík cultural, convertint-se en una mostra viva del talent i les expressions artístiques de la capital islandesa. I quina millor manera de conèixer un país que fer-ho a través de la seva música? La música és una de les disciplines artístiques que, en els últims anys, ha donat més projecció a Islàndia. I, enguany el talent musical aterra a Barcelona per les festes de La Mercè.

Reykjavík sona així

L’escena musical islandesa és molt heterogènea i arribarà a Barcelona gràcies al BAM (Barcelona Acció Musical) amb un munt de propostes d’una gran diversitat, entre les quals sobresurt l’actuació de l’islandès Hálldor Már. Des de fa trenta anys, el guitarrista i cantautor viu a Barcelona, des d’on compon les seves cançons, que beuen del pop i del rock i són una mena de passarel·la entre la música islandesa i catalana. Már ha adaptat un ampli ventall de temes que conformen la banda sonora catalana en anglès com ho són “País petit” de Lluís Llach, “Al vent” de Raimon o “Noia de porcellana” de Pau Riba. La Ciutadella es convertirà en l’escenari d’una Nova Cançó d’allò més propera i internacional gràcies a les versions angleses de Már. 

 

 

Un altre dels plats forts de la presència islandesa de La Mercè serà l’actuació de la mezzosoprano Gudrún Ólafsdóttir a Nou Barris, acompanyada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) el dissabte al vespre (21h).

L’escena islandesa més transgressora no hi faltarà, tampoc! El rap entrarà per la porta gran gràcies a Emmsjé Gauti; l’indie ho farà de la mà d’Ólöf Arnalds; l’electrònica i el techno, amb Samaris i el duet Kiasmos; el pop, amb Glowie. Els Grisalappalísa posaran veu a la literatura islandesa en una fervent barreja de punk pop i rock experimental. El hip-hop femení (i feminista) pujarà a l’escenari gràcies a Reykjavíkurdaetur.

 

 

Volcans audiovisuals i sensorials

Durant el MAC, el talent islandès abastarà, també, creacions audiovisuals, arts escèniques i la pirotècnia. Us imagineu un volcà a Barcelona? Doncs, aquest cap de setmana n’hi haurà un! Gràcies a les projeccions del treball Terra forma de Ingvar Björn i la música de Sigtryggur Baldursson aquells qui ho vulguin podran volar fins als espectaculars paisatges volcànics islandesos. La bellesa natural islandesa conquerirà La Ciutadella, però també ho faran la dansa i la pirotènia. La cantant Melkorka Sigríður Magnúsdóttir i la coreògrafa Sigga Soffia oferiran un concert participatiu en el Festival Pirotècnic Internacional de la platja de la Barceloneta.

Una Islàndia de cine!

Les arts escèniques, però, no són l’única manera d’apropar-se a la realitat islandesa: el cine és una molt bona opció! Durant les festes de La Mercè, el vestíbul del CCCB es convertirà en una sala de cinema on es projectaran algunes de les obres de capçalera del cinema islandès:  Ransacked, Of Horses and Men, Backyard i Bokeh. El cicle no és l’única aposta d’apropament al cinema islandès del CCCB ja que des de fa uns mesos acull l’exposició “Björk digital…“, un recorregut a través del cineastes del país.

 

L’exposició de Björk digital al CCCB | Foto: CCCB

 

Podeu consultar la resta de programació dels actes de La Mercè clicant a la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona