El swing inunda la Costa Brava

31.07.2017

La frescor i l’energia dels ritmes de la Bossa Nova i del Swing ompliran aquest cap de setmana el Jazz Festival L’Estartit – Costa Brava amb les actuacions de Ray Gelato, M.A.P., Marian Barahona i Kike Angulo.

Ray Gelato | Foto: Ian Reid

El divendres al vespre (19h) tindrà lloc el concert de Marian Barahona (veu) i Kike Angulo (guitarra) a la platja Mas Pinell de L’Estartit dins la programació “Jazz en banyador”, un cicle complementari del Jazz Festival L’Estartit que, amb la voluntat de fer arribar el jazz a tothom, ofereix cada divendres concerts gratuïts. Els joves músics retran un homentatge musical a les grans dives del jazz. Els ritmes de Billie HolidayElla Fitzgerald o Dinah Washington despuntaran entre les seves fresques melodies; però també ho faran els ritmes brasilers gràcies a la Bossa Nova, un gènere híbrid entre jazz i samba. L’estil de Barahona i Angulo és una barreja de gèneres musicals: el blues, el jazz i el behop hi són molt presents; però són els ritmes brasilers els que sobresurten entre les seves melodies.

El dissabte serà Ray Gelato qui pujarà a l’escenari (plaça de la Llevantina, 22.00), a qui precedirà el trio musical M.A.P., acrònim de Mezquida, Aurignac i Prats, que també tocar a la plaça de la Lleventina (a les 20.30), transformada en l’escenari principal del festival. Les noves veus del jazz a casa nostra compartiran escenari dissabte vinent a L’Estartit amb una de les veus expertes del swing novaiorquinès dels anys 70, amb un gran bagatge musical a les espatlles. Dos concerts ben diferents l’un de l’altre però amb un denominador comú: la passió pel jazz. Tant l’actuació de M.A.P. com la de Ray Gelato & The Enforcers, faran vibrar L’Estartit explorant al màxim els sons, els ritmes i melodies del jazz.

Els M.A.P. (a les 20.30) seran els primers en convertir l’escenari de la plaça de la Lleventina en un laboratori de Jazz: improvisaran tot jugant amb els límits i l’expressió dels seus instruments. Amb un piano (de la mà de Marco Mezquida), un saxo (d’Ernesto Aurignac) i una bateria (de Ramon Prats) ens regalaran un viatge musical, versàtil, expressiu i únic. Les seves peces beuen de l’optimisme revolucionari del free-jazz dels anys 60, amb un gran rerefons políticosocial però també amb tocs de classicisme. El trio Mezquida-Aurignac-Prats uneix el seu talent i la seva empemta a M.A.P., el seu primer disc. I aquest dissabte, tot tres oferiran un tastet dels dotze temes que componen el seu treball, que els va fer mereixedors del premi Enderrock 2017.

 

El Swing arribarà a L’Estartit per la porta gran gràcies al saxo i la veu de l’anglès Ray Gelato, que tancaran les actuacions d’aquest cap de setmana.

Ray Gelato (nom artístic de Ray Keith Irvin) és, sens dubte, un showman del jazz. Als seus 55 anys, amb tota la força i vitalitat que caracteritza els “jazz men”, Gelato és un dels responsables dels ressorgiment del Swing en les últimes dècades. La seva vehemència li ha valgut el sobrenom de”padrí del swing” (en anglès, “goodfather of swing“) i les seves peces recorden les primeres obres del swing dels anys 40 i 50. Aquest dissabte, el jazzman britànic tocarà a L’Estartit (22h a la plaça de la Lleventina) juntament amb la seva banda The Enforcers, on presentarà el seu últim disc: Energy!

I tanta energia! Si alguna cosa caracteritza els temes del “padrí del swing” és la força dels seus solos, la seva vitalitat, energia i calidesa que ens embolcalla i ens fa vibrar. L’estil de Gelato és deutor dels grans mestres del jazz i del swing como ho van ser Sinatra, Sammy Davis Jr. ,Ike Quebec, Illinois Jacquet o Louis Armstrong; però també de les grans veus del rock and roll dels anys 50. Una fructífera carrera tocant al costat de músics de la talla de Van Morrison, Al Casey, Scott Hamilton o Sam Butera en nombrosos festivals i clubs de jazz de renom com ho són el Blue Note o el Lincoln Center de Nova York l’ha convertit en un dels estendards de la música swing d’avui dia.

Els concerts de Gelato i M.A.P. d’aquest dissabte culminaran les actuacions del cap de setmana, però no del festival, que continuarà oferint actuacions de jazz en directe fins al dia 12 d’agost. El festival culminarà amb la doble actuació de Carlos Sarduy Latin Jazz Quartet i del trio Benavent-Pardo-Colom. Podeu consultar més informació clicant aquí.