El sindicat d’actors es posiciona davant del cas Llibert

30.04.2014

El cas Llibert porta cua. Avui l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha emès un comunicat per posar de manifest la seva preocupació pels perills que amenacen la professió teatral. Es tracta d’un comunicat fins ara intern, que s’havia difós únicament als associats amb la voluntat de generar un debat obert i constructiu sobre la situació que viu el teatre en el nostre país, i que ara, arran de la renúncia de l’equip de Llibert, han fet extensiu a l’opinió pública.

Llibert s'ha estrenat a l'Almeria Teatre

 

En aquest comunicat, L’AADPC alerta que el projecte Jove Companyia ITNC,  impulsat per l’Institut del Teatre i becat amb 420 €, dirigit a postgraduats de les quatre últimes promocions i amb la col·laboració del TNC, no ajuda a alleujar la precarietat professional dels actors.  En reunions mantingudes amb les dues institucions, i després de comprovar la documentació  i les bases de la beca, l’AADPC ha demanat la revisió d’aquests contractes per tal de solucionar aspectes que podrien estar en contradicció amb les pròpies bases legals en que s’empara el projecte. Segons l’AADPC, “la fase pedagògica i formativa del projecte potser no ha rebut prou atenció, o tanmateix no s’ha ajustat suficientment als objectius que s’havien marcat”.

Segons la Junta de l’AADPC, “la possible proliferació d’aquest tipus de contractes és un risc difícil d’assumir per un col·lectiu ja prou castigat i que cal dignificar més que mai. Si malgrat tot, l’IT considerés rellevant aquest tipus de projecte, no hi ha cap raó que impedeixi revisar-lo per buscar millores  i, sobretot, per orientar-lo exclusivament a estudiants dels últims cursos acadèmics, i en cap cas a professionals o postgraduats”.

En el dossier de projecte, el Teatre Nacional afirma que l’IT “consisteix en un projecte eminentment formatiu, que també vol ajudar a difondre el nostre repertori dramatúrgic des d’una atenció exclusiva i rigorosa sobre el text i el treball interpretatiu”.

El TNC respon amb prudència al comunicat de l’AADPC. Fonts del Teatre Nacional ens diuen que “aquesta temporada la ITNC ha estat una primera experiència i, com a primera experiència, serà valorada un cop s’hagi acabat la temporada 2013/2014 i es pugui avaluar la nova edició de l’any vinent i plantejar millores de cara al futur”.

Des del l’AADPC, sindicat d’actors i directors, inisiteixen a dir que no poden donar recolzament a cap mena de  contracte de precarietat, encara que aquest estigui emparat sota el paraigües de preteses beques.