El segle de la revolució de la mà de Josep Fontana

1.11.2017

El Pavelló de la República de la UB acollirà aquest dijous 2 de novembre una nova xerrada del cicle La Revolució que va trasbalsar el món, a través del qual El Born CCM ofereix un espai de debat i reflexió al voltant d’aquest període històric que va apuntalar la revolució soviètica.

Una de les veus més autoritzades per conduir-nos en la interpretació de la història contemporània, l’historiador, escriptor i editor Josep Fontana, serà l’encarregat de fer-nos reflexionar sobre les ombres i encerts de la revolució russa i, d’aquesta manera, comprendre’n les diferents perspectives històriques que se n’han derivat. Per uns ha estat sinònim d’esperança, de canvi social, un referent de igualtat. Pels altres, aquest període significa por, inseguretat que calia combatre arreu, encara que impliqués la renúncia de les llibertats.

Fontana acaba de publicar El siglo de la revolución (Editorial Crítica, 2017), un recorregut per la història mundial des del 1914 fins ara, utilitzant com a eix la Revolució Russa d’ara fa un segle. Fontana hi parla dels bolxevics, Lenin, Stalin, els comunistes catalans, la Guerra Freda o les revolucions fallides dels anys seixanta.

Amb tot, l’autor de El siglo de la Revolució. Una historia del mundo des de 1914, ens ajudarà a comprendre per què la revolució soviètica ha estat el factor condicionant dels avatars d’aquest darrer segle. I ho farà amb Andreu Mayayo, comissari del cicle de xerrades, catedràtic d’Història Contemporània i director del Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la UB.

Aquest cicle de xerrades, que respon a la voluntat d’establir lligams que ens permetin relacionar el període revolucionari amb la nostra realitat sociopolítica i històrica, seguirà obert fins el 30 de novembre, quan clourà amb la xerrada “La implosió de la URSS”. Un espai de debat que, a més a més, compta amb figures de gran prestigi internacional, com Luciana Castellini, Carlo Feltrinelli o Paolo Mancosu.