El secret de l’Emmaline, entre la realitat i la fantasia

21.04.2017

El secret de l’Emmaline (RBA) és un llibre juvenil escrit per Megan Shepherd, una escriptora americana molt reconeguda als Estats Units. Va créixer a la llibreria de la seva família a les Muntanyes Blue Ridge i actualment viu i escriu en una granja als afores d’Asheville, a l’estat de Carolina del Nord, amb el seu marit. Ha escrit diversos llibres d’èxit per a joves i ha arribat a ser l’autora més venuda de The New York Times.

Megan Shepherd és una escriptora americana molt reconeguda als Estats Units

La novel·la ens transporta al context de la Segona Guerra Mundial, concretament, al desembre del 1941, quan els bombardejos alemanys arrasen les ciutats d’Anglaterra. Per allunyar els nens d’aquests bombardejos, els evacuen al camp i en hospitals per als que estan malalts. L’Emmaline May és una d’aquestes nenes que comparteix amb altres nens el dia a dia a l’hospital especial de Briar Hill, perquè pateix tuberculosi (aigües manses, com en diu la nena). La novel·la sembla totalment realista al començament del llibre, però, de sobte, l’Emmaline ens explica el seu secret: hi ha cavalls alats que viuen als miralls d’aquest hospital.

Un dia, mentre explora pels voltants de l’hospital, l’Emmaline es troba, al jardí del rellotge de sol, un cavall alat com els que veu a través dels miralls. L’Emmaline estableix una relació de complicitat amb l’euga, li porta pomes i la va a veure sovint. Un dia rep una carta del Senyor dels Cavalls que li explica que Foxfire, l’euga, està ferida i fins que no es curi no podrà tornar a l’altre món, el món dels miralls. Més endavant, el Senyor dels Cavalls l’informa, sempre a través de cartes, que hi ha un Cavall Negre anomenat Volkrig que vol capturar la Foxfire. Per tal que es guareixi abans que el cavall malvat s’apoderi d’ella, l’Emmaline ha de complir el favor que li mana el Senyor dels Cavalls: col·locar vuit objectes dels diferents colors de l’arc de Sant Martí (vermell, verd, turquesa, groc, porpra, rosa, taronja i blau) al voltant de l’euga perquè el Cavall Negre no se li apropi. Aquest sinistre cavall només hi veu amb la llum de la lluna plena i els colors li cremen els ulls.

Així doncs, la novel·la es basa en la recerca que fa l’Emmaline per poder recopilar aquest seguit de vuit objectes de diferents colors i crear un “escut espectral”, perquè així la Foxfire pugui tornar al món dels miralls. L’Emmaline no deixa de lluitar en cap moment, tenint en compte que viu en un món gris, on es fa complicat trobar-hi tants colors. La mirada brillant i innocent d’aquesta nena ens captiva des del primer moment i ens relata el que va suposar la Segona Guerra Mundial des de la seva pròpia experiència. La novel·la succeeix durant aquest fet històric, però no es pot tractar com a històrica, ja que la guerra no esdevé protagonista i no s’expliquen els fets que van passar, sinó que és l’Emmaline qui explica, en primera persona, com ella va viure’n les terribles conseqüències. Tot i que la protagonista és una nena petita, El secret de l’Emmaline és un llibre que emociona i que parla indirectament sobre temes transcendentals: la vida i la mort, les malalties, la pobresa i la guerra. A més, Shepherd ens combina d’una manera sensacional pols oposats: realitat amb fantasia, història amb somnis i foscor amb sentiments. Però, sobretot, el que no es perd en cap moment és la màgia.  

La història acaba amb un final obert en què cada lector és lliure d’imaginar el seu millor final. Shepherd no ens acaba de deixar clar si els cavalls amb ales existeixen o si només són fruit de la imaginació de l’Emmaline. Tampoc no ens resol qui és el Senyor dels Cavalls ni, tan sols, si es cura de la greu malaltia que l’està consumint. El que sí que està clar és que l’Emmaline ens fa veure que l’esperança i les ganes de viure no es poden perdre mai en un món gris, perquè els somnis d’una nena sempre poden ser més forts que qualsevol altre cosa. Només la imaginació d’un nen pot pintar la foscor de colors…