Josep M. de Sagarra ressuscita al Born

Aquesta setmana Josep M. de Sagarra s'instal·la al Born Centre Cultural. Dimecres serà present al cicle 'Els modernistes a Barcelona' i dijous serà el protagonista absolut del recital que li dediquen tres joves rapsodes: Josep Pedrals, Jordi Oriol i Martí Sales.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Aquesta setmana Josep M. de Sagarra s’instal·la al Born Centre Cultural. Dimecres ha estat present al cicle ‘Els modernistes a Barcelona’ i aquest dijous serà el protagonista absolut del recital que li dediquen el poeta Josep Pedrals, l’actor Jordi Oriol i el músic Martí Sales.

El Sagarra més satíric inaugura el cicle poètic ‘Rapsodes al Born’

Josep Pedrals, Martí Sales i Jordi Oriol presentaran aquest dijous al Born Centre Cultural l’espectacle ‘Josep Maria s’agarra i s’atia’ (21h). El Sagarra més satíric, transgressor i brillant reviurà a partir de tres dels seus deixebles, que maridaran música, poesia i arts escèniques en un espectacle que inaugura el cicle ‘Rapsodes al Born’.

Humor, joc, música, i la posada en safata dels poemes de Josep Maria de Sagarra, recitats pel poeta Josep Pedrals, l’actor Jordi Oriol i el músic Martí Sales seran el primer tast del cicle ‘Rapsodes al Born’, que vol acostar la poesia més divertida i desbotonada a tots els públics a un preu assequible (3 euros). La paraula poètica i la música s’agermanaran dins del cicle al Born Centre Cultural.

Josep Maria s’agarra i s’atia, de la mà de Josep Pedrals, Martí Sales i Jordi Oriol

Els poemes satírics del Josep Maria de Sagarra més murri, barrejats amb fragments hilarants d’algunes de les seves obres teatrals i servits al costat d’articles periodístics afilats, punyents i amics de la ironia més deliciosa formaran part del menú de l’espectacle poètic ‘Josep Maria s’agarra i s’atia’, d’aquest dijous al Born Centre Cultural a les nou del vespre.

Rapsodes al Born

Poesia viva, desencartronada, que beu de la tradició lírica però que ho fa a la manera fresca, eixelebrada, divertida i vital. Aquesta és la premissa que abriga el cicle ‘Rapsodes al Born’, que inclourà les actuacions de Jordi Oriol, Josep Pedrals, Martí Sales, Xavi Lloses, Sasha Arganov, Oriol Roca i Jordi Santanch. Hi podrem veure tres espectacles que ens acostaran a un univers sorprenent i ric de paraula.

Ahir a les 21h, la Sala Moragues va acollir el concert Els nostres veïns: Picasso i Rusiñol, que pel mòdic preu de 3 euros ens va permetre escoltar, per primer cop, un ària i un duet d’Andreu, el navegant, una òpera fins avui encara inèdita del compositor Enric Morera, amb llibret de Josep Maria de Sagarra.  Aquesta “comèdia lírica en tres actes i sis quadres” s’ha recuperat gràcies a la curiositat i constància de Quim Torra, director del Born Centre Cultural, que cercant per la Biblioteca de Catalunya va trobar en l’arxiu complet d’Enric Morera l’original d’Andreu, el navegant, que ja havia detectat el mestre Jaume Llovet, l’any 1986. Torra va fer arribar una còpia de la partitura d’Andreu el Navegant a Jordi Cortada, que la va estudiar per fer-la en versió de piano i veu. “És una obra operístia de composició exquisida, romàntica, amb una magnifica presència d’aires catalans i carregada de lirisme”, diu Cortada, que dimecres va cantar el duo d’Estrella i Andreu, acompanyat per la soprano Elena Copons.

Enric Morera, té encara molta obra inèdita per descobrir en el seu fons, que es conserva a la Biblioteca de Catalunya. Segons escrivia Quim Torra aquest diumenge al PuntAvui, “Morera ja havia musicat Sagarra en les famoses Cançons de carrer (i a Rusiñol, en la menys coneguda L’alegria que passa). Però, igual que Eduard Toldrà havia compost El giravolt de maig amb llibret de Josep Carner el 1928; també Morera, cinc anys després, va enfrontar-se al repte d’escriure una òpera i va escollir Josep Maria de Sagarra com a llibretista”.

Segons el crític Jorge de Persia, codirector del cicle Els modernistes a Barcelona, “la col·laboració de Morera amb Sagarra va ser important, potser en les cançons de més èxit de Morera, i en aquests casos (Andreu el navegant) segurament la magnífica escriptura literària va donar impuls expressiu i expansiu a la música. En realitat el duo final és gairebé de manual en l’òpera, una part per a l’aplaudiment, però en aquest cas enriquida a més amb l’especificitat del sentiment cap a Catalunya, ja molt clar a l’obra de Vives-Verdaguer (L’Emigrant).

La soprano Elena Copons

“Per què l’obra no va estrenar-se al seu moment? Per què no s’ha estrenat encara?”, es pregunta Quim Torra, perplex. En qualsevol cas, per fi, vuitanta anys després, s’ha pogut escoltar escoltar per primer cop, dins de la programació cultural que engega aquesta setmana el Born Centre Cultural, en el concert que va tenir lloc el 2 d’octubre, interpretada pel tenor Jordi Cortada, juntament amb la soprano establerta a Viena Elena Copons, el pianista Manuel Ruiz i el narrador Òscar Intente. En el mateix concert, s’inclouen a més a més peces d’Isaac Albéniz, Amadeu Vives i Lluïsa Casagemas, la germana del gran amic de Picasso, excel·lent compositora que cal urgentment rescatar, igual que Estrella, de l’oblit.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació