La cultura, els empresaris i un relator

13.03.2019

La cultura i l’empresa necessiten un relator que els connecti. Un relator? Sí, algú que els ajudi a mantenir un diàleg fluid. Sigui per incomunicació o per un tracte fallit, els mons de la cultura i l’empresa es donen molt sovint l’esquena. Podrien col·laborar i emparar-se però poques entitats i empreses fan passes en aquest sentit. La Fundació Catalunya Cultura és aquest relator, mediador, facilitador. Amb el nou Programa IMPULSA CULTURA (PIC), presentat ahir a l’Antiga Fàbrica Damm, la institució vetllarà per crear sinergies entre tots dos sectors. “Volem una societat culturalment forta”, sosté Maite Esteve, directora de la fundació.

La cultura i l’empresa necessiten un relator que els connecti. | Foto: Pixabay

El que es pretén amb IMPULSA CULTURA és formar projectes culturals amb la finalitat d’enriquir-los i acostar-los al sector empresarial. Es tracta, doncs, d’un pla de formació i acompanyament, sempre gratuït, que la fundació oferirà anualment a projectes culturals d’arreu del territori. Des d’ahir, les entitats interessades poden presentar el seu projecte cultural a la primera convocatòria del programa, que tancarà el període d’inscripcions el pròxim 5 d’abril.

Els projectes es valoraran segons tres classes de criteris: eliminatoris (els projectes han de tenir una antiguitat superior als 2 anys i inferior als 10; han de comptar amb un pressupost inferior a 50.000 euros; no poden tenir la seu i l’activitat fora de Catalunya…), classificatoris (excel·lència, impacte, innovació…) i meritoris (sostenibilitat, temporalitat, capacitat de rèplica, aportació d’un projecte educatiu…).

El programa, doncs, busca perfeccionar el know-how de la indústria cultural per atraure les empreses, és a dir, el finançament privat. Esteve detecta una dificultat en les entitats culturals a l’hora de presentar-se “atractives i seductores” davant el sector empresarial: “Els empresaris han de veure el teu projecte cultural com un actiu per a la seva empresa, per al seu fi”. “Hi ha un distanciament molt gran entre el món de la cultura i el món de l’empresa. La cultura no sap com dirigir-se a l’empresa i l’empresa no entén el que demana el món de la cultura”, afegeix.

Per aconseguir-ho, el programa proporcionarà eines i capacitarà als projectes culturals. Ho farà en dues fases. La primera fase consistirà en un pla de formació al qual tindran accés un màxim de 30 projectes. Aquesta primera tanda de seleccionats participarà en 12 sessions formatives on-line (webinars) que aprofundiran en aspectes com el model de negoci, la comunicació o la gestió d’equips. Apostar per la formació virtual “permet que se sumin al programa projectes de les Terres de l’Ebre o el Pirineu”. “Generalment, les sessions de formació estan massa geolocalitzades a Barcelona i rodalia”, apunta Esteve. Tot i així, també hi ha previstes dues sessions presencials.

Finalitzada la primera fase es farà un segon tall, una segona selecció, per encarar la recta final, en la qual només podran participar 10 dels 30 projectes anteriors. En aquest punt, la formació i l’acompanyament seran ja totalment personalitzats, presencials i en profunditat. Tot plegat es canalitzarà a través de les Jornades IMPULSA, “tres dies de formació intensa” on aquests deu projectes rebran mentories i classes magistrals per apoderar-los de tècniques que els permetin saber desplegar-se entre el teixit empresarial. Durant les Jornades IMPULSA s’organitzarà també el Demo Day, on els actors culturals podran explicar a les empreses assistents que els poden oferir.

Finalment, acabada la segona fase, es durà a terme una presentació pública dels 10 projectes finals davant representants de diferents empreses. Un d’aquests projectes resultarà guanyador del Premi f ( ), atorgat per la fundació, i constituït amb l’objectiu de reconèixer públicament el millor projecte, que també rebrà una dotació econòmica. Tots els projectes, però, guanyadors o no, hauran vist accelerada i visibilitzada la seva proposta. El premi es concedirà durant els dos primers mesos de l’any. La primera edició serà el 2020. Això vol dir que el programa s’ajusta a una forquilla de temps que va de maig a desembre.

La Fundació Catalunya Cultura està integrada per entitats privades i públiques que tenen per objectiu establir vincles –“donar la mà”– entre el sector empresarial i el món cultural. “Organitzem acte dirigits al món de l’empresa i la cultura; fem pedagogia”, explica Esteve. El seu òrgan de govern és el Patronat, format per les empreses fundadores i impulsores de la mateixa fundació (HP, Grupo Planeta, Estrella Damm, Fundació Banc Sabadell…). La institució també compta amb un Consell de Mecenatge que té una funció assessora. “Ens emmirallem en França, on les lleis de mecenatge són més beneficioses”, apunta la directora.

Consulteu les bases del programa IMPULSA CULTURA en aquest enllaç.