El record i la memòria al Col·loqui Walter Benjamin

20.09.2018

Del 4 al 6 de octubre tindrà lloc el Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2018, organitzat pel Museu Memorial de l’Exili i la Universitat de Girona. L’esdeveniment s’inspira en la figura i el pensament de Walter Benjamin per tractar temes molt diversos que tinguin relació amb la història i l’exili. Enguany, el col·loqui duu el títol de “Vies de record i reparació en la sobremodernitat: memòria, postmemòria i història crítica”.

Walter Benjamin. |

La temàtica del Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2018, doncs, vol centrar-se en la memòria personal i històrica. El punt de partida d’aquest eix temàtic són els canvis econòmics, polítics i culturals que han alterat la manera com els individus i les societats es relacionen amb les herències del passat immediat. Malgrat la societat actual viu sumida en el present, el passat recent (i especialment aquells fets més violents i traumàtics) té un gran impacte en la nostra quotidianitat.

El col·loqui, doncs, ens proposa reflexionar al voltant de les transmissions de coneixements i experiències entre generacions, les seves ambivalències i problemàtiques. També vol estudiar l’impacte dels relats públics memorialístics (homenatges a víctimes, celebracions d’aniversaris de certs fets històrics, etc), que han proliferat recentment, analitzant la seva funció política i psicològica.

Així, es desenvoluparan diverses ponències a la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Girona a càrrec de Pedro Ruiz Torres, Catherine Coquio, Sara Santamaria, Montserrat Duch, Laure Neumayer i Emilio Crenzel. També es presentarà el llibre Kinder für die Aufklarung. Infancias e interrupciones en las emisiones radiofónicas de Walter Benjamin, d’Ana Lanfranconi.

Per tancar l’esdeveniment i rendir homenatge a Walter Benjamin, el dissabte 6 s’ha organitzat una ruta de Banyuls a Portbou, on hi haurà una intervenció artística a càrrec de Nora Ancarola, amb Ramon Villegas.

Podeu descarregar-vos el programa del Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2018