El Quartet Casals, tret de sortida del FeMAP

29.06.2015

El Festival de Música Antiga dels Pirineus ofereix el seu concert inaugural el dia 3 de juliol al claustre de la catedral de santa Maria d’Urgell, a la Seu d’Urgell, amb el Quartet Casals, format per Abel Tomàs i Meesun Hong, violins; Jonathan Brown, viola i Arnau Tomàs, violoncel. 

Quartet Casals -Foto: Molina Visuals

Quartet Casals -Foto: Molina Visuals

 

En aquesta cinquena edició, el FeMAP vol estrenar temporada amb “un quartet per al nou mil·lenni”, tal com els denomina la crítica, amb peces que permetran gaudir d’una de les sonoritats més refinades, exquisides i íntimes de la música instrumental. “Malauradament, la nostra formació de quartet de corda neix en el classicisme”, diuen, “però tenim sort de poder tocar en alguna ocasió música anterior, com la de Bach i Purcell a quatre veus”, que asseguren que els apassiona. “Tant de bo en poguéssim tocar més”, comenten els membres, que en aquesta ocasió substitueixen Vera Martínez que, per motius personals, no pot formar part del conjunt, per Meesun Hong.

En la seva primera col·laboració amb el FeMAP, el Quartet Casals ampliarà la seva paleta interpretativa per a l’ocasió, uns concerts per als quals estan “expectants i il·lusionats”. El programa inclou obres de J.S. Bach, W.A. Mozart, Haydn i L.V. Beethoven, “perquè és el que més s’adapta als paràmetres del festival”. Malgrat no ser compositors de música antiga, tant Mozart com Beethoven “adoraven la música de Bach i Händel; fins i tot constantment en trobem citacions en les seves obres”. Una altra justificació, expliquen els membres del Quartet, és que els màxims integrants de la Primera Escola de Viena “també adoraven autors de teatre com ara Shakespeare”.

De fet, després de guanyar el prestigiós guardó de la Fundació Borletti-Buitoni de Londres, el Quartet va començar a utilitzar arcs del període barroc-clàssic per als compositors que van des de Purcell fins a Schubert, aportant així al grup una nova dimensió acústica que remarca encara més els seus diferents llenguatges estilístics. Aquests arquets els aporten “inspiració estilística i una articulació més adequada a l’estil”, asseguren.

Guanyadora de primers premis en prestigiosos concursos nacionals i internacionals, aquesta formació s’ha establert com un dels quartets de corda més importants de la seva generació i és convidat habitual als principals festivals i sales de concerts del món. Tots els èxits aconseguits tenen gran mèrit, i la formació està tan compenetrada, confessen els seus membres, “perquè ja fa divuit anys que toquem plegats i tenim un gran esperit d’equip”.

El Quartet Casals també actuarà el dia 4 de juliol a l’Església de Sant Domènec de Puigcerdà a les 21.30 h, i el 5, a la Glèisa dera Purificacion, a Bossòst, a les 22.00 h. Al respecte, els membres consideren que “rodar més d’un concert només pot ser negatiu si es toca una obra en excés”; solament així la interpretació pot arribar a ser “rutinària”. El violoncel·lista de la formació, Arnau Tomàs, actuarà també en solitari oferint les Suites per a violoncel sol, n. 3 i 4,  de J. S. Bach, el 13 d’agost a les 21 h a l’Església de Sant Martí d’Avià.