El Quartet Casals i l’art de la fuga

El passat dimarts el Quartet Casals va inaugurar la temporada de Música de Cambra de L’Auditori amb un concert dedicat al classicisme vienès.

El passat dimarts el Quartet Casals va inaugurar la temporada de Música de Cambra de L’Auditori amb un concert dedicat al classicisme vienès de Joseph Haydn i Wolfgang Amadeus Mozart. 

Tal i com va expressar Abel Tomàs –el primer violí en aquesta ocasió– prèviament a la fantasia d’Henry Purcell que va concloure el concert, les obres escollides emfatitzaven la passió per les fugues, com vam escoltar a Cinc fugues per a quartet de corda, una transcripció que va fer Mozart d’El clavecí ben temperat de Johann Sebastian Bach, entre d’altres. Aquesta vegada, doncs, s’han allunyat de les contraposicions arriscades que havien proposat en anys anteriors, per exemple, entre la contemporaneïtat de Xostakóvitx i el classicisme de Mozart, i han apostat per un repertori més uniforme. Al llarg del concert va predominar la textura del so, el contrapunt i les tensions harmòniques generades per la multiplicitat de veus. Tot plegat transmès a través d’un gran equilibri instrumental carregat de sentit dramàtic, però també d’elegància i claredat.

Aquest cúmul de percepcions neixen dels grans compositors que hi ha al darrera i de la virtuositat dels qui ho interpreten. I és que el més excepcional del Quartet Casals és la seva capacitat de dialogar, de transmetre a l’espectador des de la primera nota sensacions que van més enllà de l’excel·lència musical, empesos per un seguit de mirades entre ells que conjuguen amb el propi ritme de les notes, i que evidencien l’existència d’un llenguatge comunicatiu real produït per la música. Aquesta atmosfera que combina la precisió i el rigor de la partitura amb la frescor i l’expressivitat dels rostres es fan extensives a la percepció de l’espectador, que entra de seguida en la mateixa situació harmònica.

Una prova de l’èxit del Quartet Casals, que des de fa anys destaca dins de la programació de Cambra de L’Auditori, n’és la nova generació de músics que han aparegut en l’àmbit d’aquest tipus de formacions, com és el Qvixote Quartet, l’Alart Quartet o el Quartet Gerhard, entre d’altres. Precisament els dos últims estaran presents també aquesta temporada, el proper dissabte 18 d’octubre, interpretant l’emblemàtic “Octet de Mendelssohn” que el compositor alemany va elaborar quan tenia només setze anys. Una fita imprescindible per a gaudir de l’experimentació de dos quartets tocant junts una obra única.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació