El públic de L’Auditori, en augment

7.04.2015

L’Auditori tanca 2014 amb prop d’un 12% més de públic que l’any passat. Els ingressos de l’equipament pel que fa a la producció pròpia també han augmentat un 11% respecte l’any anterior i l’ocupació mitjana dels concerts puja sis punts passant del 73% al 79%.

L'Auditori

L’Auditori

Gairebé 320.000 persones van assistir als concerts programats per L’Auditori durant el 2014, una xifra que suposa un increment de públic de l’11,7 per cent respecte l’any anterior. El nombre d’assistents arriba pràcticament als 350.000 si hi afegim les coproduccions i els concerts que acull L’Auditori com a sala. La proposta oferta per la producció pròpia de L’Auditori no només ha rebut bona resposta del públic sinó que també ha suposat un augment dels ingressos. El 2014 es van recaptar 3,6 milions d’euros en taquillatge, un 11 per cent més respecte el mateix període del 2013.

Si ens fixem amb l’ocupació mitjana dels concerts, és a dir, el nombre de butaques ocupades en relació amb el nombre de butaques disponibles, la tendència també ha estat positiva. L’ocupació ha augmentat 6 punts passant del 73 per cent el 2013 a un 79 per cent el 2014. Aquests increments s’expliquen sobretot per la pujada que han experimentat les propostes del Servei Educatiu de L’Auditori i pels concerts programats per L’Auditori sense tenir en compte la temporada de l’OBC. 

Si mirem les dades per cicles, l’increment més espectacular prové de la programació pròpia de L’Auditori que el 2014 s’englobava sota el títol L’Auditori+ i que a partir de setembre es va reformular donant pas als nous cicles de Música Antiga, Cambra, Amplificats, Sampler Sèries, Escenes i Afters. En tota aquesta oferta es va registrar un augment del 55% en nombre d’espectadors i l’ocupació va passar del 77% el 2013 al 84% aquest últim any. Aquest increment es visualitza especialment en el període que va de setembre a desembre de 2014, coincidint amb la Nova Temporada (14/15) i amb els canvis estratègics produïts en la programació de L’Auditori. De fet, una altra dada reveladora és la gran aposta per impulsar tota aquesta programació i ho demostra un augment del 82% pel que fa al número de concerts. En dades absolutes, el 2014 es van celebrar 60 concerts més que el 2013.

L’altre gran augment prové de les propostes del Servei Educatiu de L’Auditori adreçades a públic escolar i familiar. Aquesta programació segueix mantenint una ocupació altíssima que es va situar al 87% el 2014. En nombre d’espectadors, el Servei Educatiu registra una pujada del 13% superant els 126.000 espectadors.

Per la seva banda, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya experimenta un canvi de tendència i també registra un increment de públic que se situa en el 3%. L’augment en la recaptació és molt més notable situant-se en un 11,8% respecte el 2013. Aquesta diferència entre l’augment d’assistents i l’increment de la recaptació s’explica sobretot per una reducció considerable de les invitacions.

Actualment, la tendència positiva pel què fa a assistents, ocupació i recaptació no només manté sinó que continua a l’alça. La temporada 14/15, encara en marxa, acumula en els primers cinc mesos (d’Octubre de 2014 a febrer de 2015) un increment de públic del 20% respecte el mateix període de la temporada anterior. Els ingressos també s’han vist incrementats en un 16% durant aquest primers mesos en què s’han celebrat un 53% més de concerts. La programació pròpia de L’Auditori (Música Antiga, Cambra, Amplificats, Sampler Sèries, Escenes i Afters), la Banda Municipal de Barcelona i el Servei Educatiu són els principals responsables d’aquests augments fruit, sobretot, del gir estratègic que la programació de L’Auditori ha estat fent aquesta temporada.

A més d’experimentar increments positius en tots els indicadors L’Auditori ha aconseguit en aquest exercici reduir en un 60% el dèficit que arrossegava de l’exercici anterior i que se situava en els 1,6 milions d’euros. El resultat d’explotació el 2014 s’ha tancat amb un dèficit de 611.000 euros.