El primer Premi Llengua Nacional dona corda al català

15.11.2018

El català fou el protagonista el mes passat del cicle de debats Què me’n dius de Plataforma per la Llenguai ara torna a ser-ho gràcies a l’associació Llengua Nacional que hi contribueix amb la convocatòria d’un nou guardó sota el mateix nom. Segons Abel Carretero, president de Llengua Nacional, “aquest premi recupera la idea de la lleialtat del passat guardó Ramon Aramon i Serra”. L’entitat, compromesa amb la llengua i Catalunya, “s’enfoca a projectes empresarials que tinguin una repercussió social i cultural des de l’enfocament de la llengua catalana”. Aquest 20 de novembre es premiarà el guanyador i finalista.

Una jove ensenya català a una alumne adulta a l’IES MIlà i Fontanals | Foto: Casa Àsia

Premi Llengua Nacional

Segons Carretero,”la intenció és que el Premi es consolidi dins el panorama cultural i lingüístic dels Països Catalans” i s’ha focalitzat en empreses que tinguin un projecte lingüístic original perquè “creuen que l’àmbit de l’empresa és un dels sectors més vulnerables i alhora més potents del país en tant que la població té capacitat d’influència i de decisió, cosa que no passa en l’ àmbit judicial i cinematogràfic”.

L’acte del 20 de novembre tindrà lloc a la Sala Auditori del Born Centre de Cultura i Memòria a les set de la tarda, presidit per l’actriu i presentadora, Txe Arana. També hi acudirà el fundador i director de la companyia Parlem Telecom, Ernest Pérez-Mas. En la cerimònia també es lliuraran els regals de la primera edició del concurs fotogràfic #fabradevacances que commemora els 100 anys de Pompeu Fabra. El músic Jordi Montañez acompanyarà l’acte i interpretarà dues cançons de l’últim i quart disc que publicarà pròximament.

Enguany, la primera edició del concurs participatiu ha rebut 20 candidatures. Els guanyadors, escollits per un jurat de 6 professionals, s’han establert a partir de les nominacions que el públic ha enviat via online durant l’octubre. Les candidatures són molt variades i de diferents municipis de Catalunya: des de diaris digitals fins a petites editorials, cooperatives, serveis turístics, comerços. “La majoria s’ajusten a les bases del Premi, però hi ha algun cas important en què no és així i que revelaran el dia 20”, diu Carretero. El guanyador rebrà 2.500 euros i el finalista; 1.000 euros a més d’ un faristol de l’empresa Art Innova, que ha accedit amablement a personalitzar-lo per a Llengua Nacional. A més, els que han nominat ambdues empreses guanyadores rebran un val regal de 200 bescanviable a les llibreries Abacus per la seva implicació.

La revista Llengua Nacional 

Un altre instrument de defensa de la unitat de la llengua i de consciència lingüística és la revista que impulsa l’associació el 1991 “per assolir un estàndard comú de llengua nacional”. Carretero explica que “aquesta noció de llengua nacional no es pot deslligar de la voluntat d’assolir la llibertat i defensar el català en un entorn menys hostil”.

Generalment la revista agrupa articles de temàtiques molt diverses, encara que també disposa d’alguns números especials. Els números 102 i 103 són monogràfics que homenatgen a Manuel de Pedrolo i a Pompeu Fabra, dues personalitats importants de la història catalana, i el 100, “inclou articles de molts dels pioners del món de la llengua en àmbits molt diversos”.

A partir d’ara, la idea de l’associació és convocar el premi cada any atesa la bona rebuda d’aquesta primera edició. El reclam de la llengua catalana en la cultura guanya nous espais i aquesta és una ocasió per fer-ho possible. Si voleu assistir a l’acte, escriviu un correu electrònic a info@llenguanacional.cat