El primer concurs de booktrailers premia un clip sobre ‘El diari d’Anna Frank’

3.12.2013

Altres clips premiats en aquesta primera edició del concurs –adreçat a joves de 14 a 18 anys- han estat el treball audiovisual sobre ‘Momo’ de Michael Ende, amb premi al millor guió, i un vídeo sobre ‘Oldboy’ de Garon Tsuchiya com a la peça més creativa. Els guanyadors han rebut un lector d’ebooks, patrocinat per Liberdrac.

Participants del concurs de booktrailers | Foto: Francesc Meseguer.

Fomentar la lectura i la creativitat són els dos objectius principals d’aquesta iniciativa, un concurs de booktrailers que el Departament de Cultura, el Servei de Biblioteques i Bookmovies han impulsat enguany per primer cop. I els resultats han estat interessants.

En la categoria de “millor booktrailer” el jurat ha premiat el clip basat en El diari d’Anna Frank, signat per l’equip creatiu “Curt de Gambals”, format per joves de 14 a 18 anys, inscrits a través de la biblioteca de Viladecans. L’equip “Els Overs” (Biblioteca Francesca Bonnemaison) s’ha emportat el premi al millor guió amb el seu treball audiovisual sobre Momo de Michael Ende. I guardó al clip més creatiu ha recaigut sobre el vídeo basat en Oldboy de Garon Tsuchiva, ideat per l’equip “Anothink” (Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró).

Pel que fa als finalistes, en la categoria de “millor booktrailer” el jurat ha premiat els vídeos basats en El que et cau dels ulls de Gabriele Picco –de l’equip “Xafatolls” (Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer, a la Noguera); i el booktrailer sobre Pulsacions de Javier Ruescas i Francesc Miralles de l’equip “Llibrelectors” (Biblioteca Can Baratau de Tiana, al Maresme). També han quedat finalistes els equips “The Beatles” (Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró) amb el vídeo basat en l’obra El Club de los Corazones Solitarios d’Elizabeth Eulberg , i l’equip “El fuckers” de la mateixa biblioteca, amb el clip sobre Apocalipsis Z. Los días oscuros de Manuel Loureiro. I, per acabar, el millor guió finalista ha reconegut els equips “ÈlsJud0s Films” (Biblioteca Pública de Cassà de la Selva), per l’audivisual basat en Els jocs de la fam de Suzanne Collins; i l’equip “Streetwall” (Biblioteca Pau Vila de Molins de Rei, Baix Llobregat) pel clip basat en Diari d’un skin d’Antonio Salas. El públic votant, per la seva banda, que ha pogut visualitzar els clips per Youtube i Vimeo, ha escollit el bookmovie dedicat a L’estiu dels texans blaus d’Ann Bashares, de l’equip “Ferran Pro” (Biblioteca Margarida de Montferrat).

Es tracta d’un concurs que ha mobilitzat 45 equips creatius formats per 143 estudiants de 24 biblioteques públiques catalanes, que han transformat l’argument literari de novel·les de Sílvia Soler, Jordi Sierra i Fabra, Albert Espinosa o Mercè Rodoreda, entre d’altres, a un format audiovisual (rodatge amb actors o videoanimació). 43 llibres diferents són els que han inspirat les propostes audioviduals d’aquests joves de 14 a 18 anys. Les biblioteques que han reunit un major nombre de grups participants han estat la Pompeu Fabra de Mataró, amb 9 participants; la Pau Vila de Molins de Rei, amb 6 concursants, i la biblioteca Maria Barbal de Tremp amb 5 lectors participants. Els guanyadors han rebut un ebook com a premi.