El Premi Martí Gasull incorpora un nou guardó

15.11.2016

La Plataforma per la Llengua ha tornat a convocar aquest mes de novembre el termini de presentació de les candidatures al Premi Martí Gasull i Roig, per a persones, entitats i empreses que han fet accions de defensa i promoció del català. Enguany, però, hi ha una novetat: la quarta edició dels premis incorpora un nou guardó, que reconeixerà una trajectòria personal en defensa del català.

Martí Gasull, un dels fundadors de Plataforma per la Llengua

Martí Gasull, un dels fundadors de Plataforma per la Llengua

Tal com s’ha fet en edicions passades, el guanyador del premi s’escollirà a través d’una votació popular entre els tres finalistes de totes les candidatures presentades i se li reconeixerà la trajectòria i accions que hagi fet en la defensa i promoció de la llengua. Ara bé, a aquesta edició s’hi afegeix un nou premi, el Premi Especial del Jurat, que tindrà un caràcter honorífic i es concedirà a una persona que s’hagi distingit per alguna actuació especial en defensa del català aquest any, o bé perquè tingui una trajectòria acreditada de difusió de la llengua. El Premi Martí Gasull i Roig està dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement i es lliurarà el proper 27 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona.

Com es presenta un candidat?

Totes les persones que vulguin presentar un candidat, ho han de fer abans de 28 de novembre a través del formulari del web del premi, per correu electrònic o bé per correu postal a l’adreça de la Plataforma per la Llengua (carrer Sant Honorat, 7, Barcelona, 08002). A cada candidatura cal acreditar la trajectòria en favor de la promoció i defensa de la llengua catalana en qualsevol dels territoris de parla catalana o escala internacional, perquè es pugui determinar la importància i els mèrits que aquella persona o entitat ha tingut en la promoció del català per exposar-los a l’hora de les votacions.

El jurat està format per personalitat del món de la cultura, de la política i de la societat catalanes. En l’edició d’enguany hi participen el president de l’entitat Òscar Escuder, la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, el coordinador de l’esdeveniment Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 Jordi Manent, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català Isona Passola, l’escriptor Jaume Cabré i la mestra, escriptora i editora valenciana Rosa Serrano. Aquest any s’hi incorporen el periodista de RAC1 Joan Maria Pou i el director d’El Punt Avui Xevi Xirgo. Aquest guardó vol recordar la tasca de Martí Gasull, un dels fundadors de l’entitat i un convençut defensor de la llengua catalana, que va morir a l’Himàlaia el setembre del 2012.