El pou de Melville

24.01.2018

“Sé que m’he d’enfrontar a Ahab amb la mateixa passió, valentia i determinació que Ahab s’enfronta a la balena. Amb la mateixa bogeria. O potser més i tot”, diu Josep Maria Pou a l’hora d’explicar l’actitud amb què s’enfronta a un dels muntatges més apassionants de la seva carrera d’actor. Som davant d’uns dels espectacles més arriscats de la cartellera, “un espectacle pròpiament de productor”, com el qualifica Pou tot reconeixent la valentia visionària de Daniel Martínez, president de Focus, que dilluns vinent estrena Moby Dick al Teatre Goya.

Josep M. Pou encarna el capità Ahab a ‘Moby Dick’

“Anys enrere, quan fèiem El rei Lear, un dia mentre dinàvem el Daniel va dir que havíem de fer Moby Dick. Ha estat una obsessió de molts anys que ara cristal·litza. No ha sortit de mi o d’un escriptor, sinó d’un productor. Quan m’ho va proposar, m’hi vaig afegir corrents”.

“Em costa anomenar-lo espectacle perquè el veig com un oratori”, diu Pou. “M’he enfrontat al capità Ahab sabent que abordava un dels grans personatges de la literatura universal. Ahab és un dels grans personatges teatrals que no s’han escrit per a l’escena, o el personatge que Shakespeare es va oblidar d’escriure, però que està a l’altura de les seves creacions més sublims. Si més no, tinc la sensació que estic fent una obra de Shakespeare, perquè connecto amb El rei Lear que vaig representar amb en Bieito ara fa 13 anys o amb el muntatge d’Orson Welles que vam fer fa deu anys”, reconeix Pou, que enguany celebra cinquanta anys de carrera encarnant un personatge que s’alimenta de tot un substrat d’actuacions anteriors.

Moby Dick és una de les obres més comentades de la literatura universal. S’ha adaptat a l’òpera, se n’ha fet una simfonia, còmics, novel.la gràfica, etc.. Juan Cavestany, autor d’aquesta adaptació dramàtica de la novel·la de Melville, explica que el procés va començar fa tres anys. “Coneixia Moby Dick a través de les adaptacions que se n’havien fet, però amb el pas dels anys he entès que les peripècies de Moby Dick, el relat d’aventures, no són el més important sinó el que passa per dins del personatge d’Ahab. Calia posar les mans al fang del llibre i donar-li forma. Melville ens porta a acostar-nos a la poesia, fins i tot a la pintura”.

Pou explica com s’ha preparat per al repte d’encarnar la figura d’Ahab. “M’agrada rodejar-me de tot aquell material que pugui trobar al voltant del personatge. Al llarg d’aquests últims anys, m’he llegit estudis i fins i tot assaigs psiquiàtrics sobre Ahab”. Pou recorda com d’ençà que va debutar l’any 1968 fent Marat-Sade al costat d’Adolfo Marsillach, ha sobreviscut a moltes balenes, però aquesta vegada té la sensació de fregar el límit de les seves capacitats físiques, també d’arribar al límit de la respiració i de la comprensió del personatge. Pou confessa que en els assaigs s’ha sorprès a si mateix perdent el món de vista damunt de l’escenari. “Hi ha hagut moments durant els assaigs que no sabia on era. Et poses al caire de l’abisme i et dius que passi el que déu vulgui amb aquesta funció”. Herman Melville és un pou sense fons.

Les prèvies al Teatre Goya ja han començat i dilluns 29 de gener s’estrena oficialment l’espectacle. Podeu comprar les entrades en aquest enllaç.