El Porcel més jove a La Setmana

5.09.2016

La Setmana del Llibre acull algunes presentacions en primícia, i una d’elles és la del llibre La lliure i el Cala Llamp, obra de Baltasar Porcel que ara ha reeditat Bromera. Gonçal López Pampló, director literari de Bromera, ha xerrat sobre Porcel amb el filòleg català Xavier Pla.

Xavier Pla i Gonçal López Pampló a La Setmana del Llibre en Català | Foto: Clàudia Rius

Xavier Pla i Gonçal López Pampló a La Setmana del Llibre en Català | Foto: Clàudia Rius

La lliure i el Cala Llamp és una de les primeres obres de Baltasar Porcel, publicada el 1963 i fins ara exhaurida a les llibreries. Aquest 2016, Edicions Bromera ha decidit editar-la i tornar-la a publicar. Els assistents a La Setmana del Llibre en Català han pogut gaudir de la presentació de l’obra, que s’ha basat en un col·loqui sobre Porcel de la mà del director literari de Bromera, Gonçal López Pampló; i Xavier Pla, filòleg català i Premi Nacional de Cultura l’any 2015.

Aquesta obra es troba dins de la col·lecció de Bromera “Els Nostres Autors”, i segons López Pampló serveix per “seguir sumant arguments a l’obra de Porcel”. Una de les intencions de l’edició de La lliure i el Cala Llamp és fer arribar la novel·la més enllà dels lectors cultes i fer possible que es pugui llegir, per exemple, en instituts.

La viabilitat de llegir Porcel a les escoles ha sigut un tema constant en aquest acte, ja que el mateix Xavier Pla ha sentenciat que Porcel funcionaria”perfectament bé” en un institut. Des del públic, en el torn de paraules posteriors, també s’ha sentit dir que cal donar lectures perquè els estudiants s’alfabetitzin. En cas contrari, “els estudiants no sabran llegir ni escriure perquè no hauran llegit  bons escriptors”.

Si Porcel era un bon escriptor o no, ho argumenta el filòleg Xavier Pla. Tal com introdueix Gonçal López, en la seva obra hi trobem tota mena de tensions, com ara la del realisme històric o la del periodisme i la literatura. Pla hi està d’acord, i destaca com de desconegut és el primer Porcel.

Solnegre (1961), La lluna i el Cala Llamp (1963), Els escorpins (1965) i Els argonautes (1968) conformen segons Pla l’inici d’un novel·lista d’una alçada extraordinària, que reflecteix ja des del principi els seus orígens a Andratx, Mallorca. I és que aquestes obres de Porcel entrarien dins de la narrativa marinera de la literatura catalana, i mostren uns “orígens mallorquins extremadament locals i un Porcel autodidacta que va desenvolupar literàriament una sèrie d’elements simbòlics”.

En aquesta obra de l’escriptor mallorquí hi trobarem una realitat desagradable, primària, tal com la defineixen Gonçal López i Xavier Pla: hi veurem mosques, drogues, tabac, alcohol i olor de pixum. El dubte que s’hauria de resoldre és si tot el tremendisme de Porcel prové d’ell mateix, o si estava influït per la literatura de Villalonga o Camilo José Cela, tal com apunta el filòleg convidat.

A La lluna i el Cala Llamp descobrirem “homes que tenen dones a cada por i dones que tenen homes a cada vaixell”, segons explica Xavier Pla. Ell mateix creu que el tema principal d’aquest llibre és la por; la por que fa el mar, la por de morir, i els invents dels humans per a estalviar-se aquesta por.

Sigui com sigui, Gonçal López Pampló creu que tot i que de vegades sigui difícil de veure, aquestes obres compten amb un valor universal que les lliga amb una tradició. El que Pla vol deixar clar és que les històries de Porcel no surten de la transmissió oral, sinó que duu a terme una tasca de recerca com a novel·lista, fet que queda palès, per exemple, en la descripció del context dels mallorquins que van anar a Cuba al s.XIX.

La conclusió a la qual arriben el director literari de Bromera i Xavier Pla, és que “al jove Baltasar no li preocupava l’estil; agafava la realitat, la transcrivia i li donava sensació de veritat, de palpitació humana, de vides”. Allò que López Pampló defineix com a veritat literària.

Però s’ha fet justícia, a la figura de Porcel? Un home entre el públic assegura que no, “perquè era liberal progressista i hi va haver una part de l’esquerra que això no li va perdonar mai”. Davant d’aquest comentari, Xavier Pla aprofita per distingir entre Porcel com a creador i com a intel·lectual que volia intervenir en la vida política.

Aquesta segona faceta de l’escriptor, també periodista La Vanguardia, “pot enterbolir la mirada neta del lector”, creu Pla, que opina que un lector que no sàpiga res de la vida de Porcel pot gaudir de la seva obra sense prejudicis. L’acte, que ha acabat amb un agraïment de Gonçal López Pampló al públic, també ha comptat amb la presència de la família de Porcel entre els assistents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris