El Poblenou torna a ser nou amb Perico Pastor

9.10.2016

Manchester català, nou Soho barceloní, barri mutant però sempre autèntic pel caràcter inconfusible que hi ofereixen els veïns de tota la vida: són les ànimes del Poblenou que retraten les il·lustracions de Perico Pastor. Fins dijous es poden veure a la seu de Can Framis de la Fundació Vila Casas en una exposició pop-up que se celebra en paral·lel a les festes del Poblenou.

Razzmatazz | Il·lustració de Perico Pastor

Razzmatazz | Il·lustració de Perico Pastor

La mostra inclou noranta dibuixos amb tinta i aquarel·la sobre paper Japó, elegantment muntats en fustes, que plasmen el paisatge arquitectònic i humà del barri. Són els originals creats per al quadern de viatge El Poblenou torna a ser nou, que forma part de la col·lecció Carnet de voyage de l’Ajuntament de Barcelona. Ideada per oferir una visió dibuixada i íntima de Barcelona, la col·lecció converteix els il·lustradors també en narradors, i ofereix una mirada personal i allunyada dels estereotips turístics.

Haver d’assolir la doble vessant d’il·lustrador-narrador va motivar Perico Pastor a acceptar l’encàrrec. Aquest urgellenc de la quinta del 1953 és dels que creuen que la creativitat no és un brot lliure, sinó un exercici que es plasma seguint els condicionants específics de cada encàrrec. Per això, de bon grat ha assumit un projecte que implicava posar-se doblement a prova.

La primera prova era d’estil. La marca distintiva d’aquest creador de llarga trajectòria és un dibuix sintètic per taques de colors vivaces i suggeridores, amb poques afinitats amb el llenguatge dels urban sketchers, atents a retenir detalls recognoscibles. Així —com ja havia encarat sense hesitacions l’aposta d’acompanyar amb dibuixos els volums de la Bíblia en català o de dialogar amb Ramon Llull— ara Perico Pastor assoleix una nova fita: sense renunciar al seu característic cromatisme vibrant declina el seu traç de manera més detallista, per restituir elements icònics del paisatge humà i arquitectònic del Poblenou.

Ferrovellers | Il·lustració de Perio Pastor

Ferrovellers | Il·lustració de Perio Pastor

Les aquarel·les s’acompanyen d’uns textos que van portar l’artista a mapar al llarg de dos anys un barri que forma part del seu paisatge quotidià: el seu estudi es troba en un antic edifici industrial de la zona. La recerca en arxius i el contacte amb associacions de veïns li van fer redescobrir un Poblenou inacabable per extensió i per les múltiples històries que aglutina. Benzineres, concessionaris d’automòbils, antics magatzems ja tancats i edificis futuristes, restaurants de dissenys i de tota la vida marquen arquitectònicament un paisatge de contrastos, poblat per ferrovellers, jubilats que juguen a petanca al parc de Jean Nouvel, joves freqüentadors de la Nollegiu o del Razzmatazz, així com nens en visita a la presó de dones. Perico hi afegeix la vivència personal d’un Somorrostro que no era gaire diferent dels que devien haver vist Nonell o Picasso; del pont de la Marina com a teatre de manifestacions política; del Palo Alto que Mariscal li va fer conèixer al seu retorn dels Estats Units en la gloriosa etapa de les Olimpíades; dels estudis dels artistes amics de Joaquim Chancho, a Jordi Fulla. Pinzellades d’un Poblenou de colorisme encès, carregat de llum i expressivitat, que restitueix l’essència del barri a través de la mirada viscuda i pròpia de l’artista.

L’exposició es pot veure a Can Framis fins al dia 15 de setembre, dia en què l’autor farà una xerrada amb el públic. Trobareu més informació aquí.