El Poblenou s’encén

18.02.2018

Aquest cap de setmana ens hem passejat de nit pel Poblenou, que acull fins avui diumenge el festival LlumBcn. Si hi aneu ben d’hora us recomanem que comenceu pel Museu del Disseny, on encara podeu veure l’exposició dedicada a Adolf Loos. Al Disseny Hub hi trobareu el programa de #LlumBCN amb totes les instal·lacions. També les podeu geolocalizar amb el mòbil entrant al web de LlumBcn.

© Consuelo Bautista | ICUB

Si hi aneu abans que es faci de nit, i amb canalla, us recomanem que comenceu pel domo (Carrer Pamplona amb Tànger), un planetari on podreu veure les projeccions immersives de la Société des Arts Technologiques (SAT) de Montreal, una fundació dirigida per Monique Savoie, que enguany és l’artista convidada de LlumBCN. (Més info aquí). Dins el domo us podreu estirar a terra sobre un coixí de grans dimensions, i fer un viatge per boscos, espais siderals, passadissos virtuals. Sota la volta del domo el món se us obrirà com si us trobéssiu sota els efectes lisèrgics d’una droga sintètica sense haver de consumir cap pastilla.

El domo és una de les grans novetats d’enguany i ha estat possible gràcies al nou emplaçament del festival a Poblenou, on encara hi ha solars prou grans per aixecar-hi una carpa com la del SAT. Monique Savoie hi presenta cinc obres d’artistes d’arreu del món que podeu veure en tres sessions consecutives. Especialment recomanable la peça Nimbes, que ens convida a entrar dins un bosc d’hivern. Si hi aneu d’hora, a partir de les 12h del migdia, i no hi ha gaire cua, podreu empalmar una sessió rere l’altre i després fer un pic-nic allà mateix al costat de les caravanes del Van Van.

Si hi aneu al vespre i preferiu visitar les instal·lacions a l’aire lliure, us recomanem que comenceu pel complex arquitectònic de Glòries, on podreu veure fins a vuit projeccions espectaculars dins i fora del museu del disseny, com Xiu Xiu a la façana del DHUB o el Hack The Light UP a la Torre Glòries. Continueu el recorregut pel Centre Comercial Glòries. Els que sou amants del teatre de carrer, hi trobareu un número deliciós de David Moreno i Cristina Calleja, que han penjat un piano de cua a vuit metres d’altura i ens expliquen una història d’amor amb un virtuosisme musical i alhora acrobàtic. És més teatre que tecnologia de la llum però si aneu amb canalla els hi pot agradar.

També s’ha de veure Axioma, el mapping 3D estereoscòpic que onionlab ha projectat al pati interior del Campus de la Pompeu Fabra al carrer Roc Boronat. Assegureu-vos que us donen les ulleres especials que us permetran apreciar el mapping en tres dimensions. Una classe magistral de geometria.

J. Playball! a l’IAAC. © Consuelo Bautista | ICUB

Imprescindible també passar per Can Framis (Sancho de Ávila, 145), espai expositiu de la Fundació Vila Casas. Sota el títol Pleasant Places, Quayola ens ofereix una sèrie de pintures digitals que exploren els límits entre la figuració i l’abstracció. Aquesta obra ens proposa una immersió en els paisatges de Vicent Van Gogh, punt de partida per a un viatge interior.

Al mateix carrer Sancho d’Ávila, us recomanem la instal·lació People Are Light, una instal·lació interactiva a càrrec dels alumnes de l’IED Barcelona (Escola Superior de Disseny) que podeu veure a l’interior del pati de l’Antiga Fàbrica Simon. Se’ns hi proposa una experiència sensorial única, en la successió de dos espais: un túnel fosc i misteriós i un pati de sal lluminós i translúcid en els quals podem interactuar. People Are Light és fruit de la col·laboració entre els alumnes de l’IED i l’empresa FLUVIA, que hi ha aportat el programa Scena, un sistema de control d’il·luminació. La sinergia entre administració, centres de disseny i empreses d’enginyeria dona resultats com aquest al LlumBCN i és sens dubte un dels valors del festival.

No us perdeu tampoc la deliciosa instal.lació Keyframes, que trobareu a la façana de l’Antiga Fàbrica Simon, al xamfrà carrer Sancho de Ávila 66-72, on una colla de ninots il·luminats es persegueixen de manera molt divertida com si fossin peces d’un videojoc. A diferència d’altres instal·lacions més abstractes o de vocació purament geomètrica, aquí hi trobareu una història explicada de manera molt plàstica.

Caminar de nit per certs carrers del Poblenou pot fer una mica de basarda. Com apunta Maria Güell, codirectora del festival LlumBcn, el barri del Poblenou és una zona intersticial, feta d’espais de transició en un teixit urbà encara malcosit entre antigues fàbriques i edificis de nova planta on trobem estudis, galeries, showrooms, auditoris, teatres, sales de concerts o escoles de disseny, com el BAU, o d’arquitectura. A l’IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, carrer Pujades, 102), hi podeu veure la instal·lació J. Playball!, una peça interactiva aparentment senzilla però d’una gran complexitat tècnica, que ens presenta un bosc suspès d’esferes lluminoses en suspensió dins un garatge. Aquestes boles entrexoquen quan les toquem i es traspassen la llum i generen sons i efectes lumínics a la façana de l’edifici. Un dels seus creadors, el grec Ioannis Vogdanis, alumne de l’IAAC, ens ensenya la sala de màquines a la pantalla del seu ordinador portàtil. Vogdanis ens mostra el programa de codi propi amb què han activat la instal·lació i ens il·lustra com cada esfera conté un xip amb wifi que projecta senyals a la façana, on els efectes lumínics i la música es corresponen a l’activitat dels usuaris que juguen amb les esferes de llum.

Umbrasutura a l’escola BAU | © Consuelo Bautista | ICUB

Al mateix carrer Pujades, al llarg vestíbul del BAU (Centre Universitari de Disseny) la instal·lació Umbrasutura ens proposa un recorregut per un laberint de teles semitransparents sobre les quals es projecta una sèrie d’animacions que reprodueixen moments diferents de la història del barri del Poblenou. L’ombra dels visitants interactua visualment amb la projecció. Alumnes del barri que ens transmeten batecs del Poblenou.

Una última recomanació. Si diposeu de poc temps i us voleu limitar als espais exteriors, podeu fer el recorregut amb bicicleta. El Poblenou és ple de parades de bicing on podeu agafar i deixar la bici. Últim dia. No hi ha excusa que valgui.

Trobareu més info al web de LlumBcn.