El Palau Macaya convertit en un Espai d’Humanitats

11.12.2014

S’ha inaugurat el projecte Espai d’Humanitats. Mediterrània i Europa, al Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa”, una iniciativa oberta a les idees, al debat, al coneixement i a la formació que vol reunir a experts nacionals i internacionals amb l’objectiu de reivindicar les humanitats com la raó i el fonament intel·lectual de la nostra societat. D’aquesta manera, Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa” es converteix en un punt de referència de les humanitats a Catalunya, seguint amb el seu posicionament com a think tank intel·lectual del món acadèmic i professional.

Keith Lowe ahir al Palau Macaya| Foto Fundació la Caixa

Keith Lowe ahir al Palau Macaya| Foto Fundació la Caixa

L’acte ha estat inaugurat per Jaume Lanaspa, president de l’oficina de Barcelona del Club de Roma qui ha assegurat que se sent orgullós de donar suport a una iniciativa com aquesta i ha afegit que “són necessaris projectes com Espai d’Humanitats. Mediterrània i Europa per tal de reflexionar sobre la societat en la què vivim”.

Durant l’acte, Josep Ramoneda, filòsof, periodista i director d’aquest projecte conjuntament amb Jordi Alberich, ha explicat que els debats que s’inclouen dins aquest projecte es realitzaran des de desembre i fins el mes de juny del 2015. D’aquesta manera, els professionals i amants del món de les humanitats podran gaudir de diferents diàlegs que versaran sobre el passat i el futur d’Europa i les arrels de les institucions de la Mediterrània. Ramoneda ha afegit que la primera etapa d’aquest projecte “es tancarà amb un seminari que tractarà temes d’Orient i Occident, a Europa i a la Mediterrània”.

El conegut novel·lista i historiador Keith Lowe ha sigut el responsable d’oferir la conferència inaugural: “Repensar el segle XX”, un anàlisi sobre els mites de l’Europa que reneix de les cendres de la Segona Guerra Mundial. Lowe és reconegut universalment per l’autoria dels llibres Inferno: The Devastation Of Hamburg, 1943 i del betseller internacional Savage Continent, amb el qual va guanyar el premi Hessel-Tiltman Prize, en la categoria d’història, l’any 2013. El novel·lista, durant la seva intervenció ha qüestionat els grans tòpics construïts sobre el segle XX i ha fet una visita a la història europea.

La maleta de Portbou. Reivindicar les humanitats

Aquesta conferència s’emmarca dins el projecte d’Espai d’Humanitats. Mediterrània i Europa, que neix amb l’esperit de reivindicar les humanitats com la raó i el fonament de la intel·lectualitat. De la mà del mateix equip que edita la prestigiosa revista La Maleta de Portbou, la iniciativa rep el suport de l’Obra Social ”la Caixa” i de l’oficina de Barcelona del Club de Roma.

La proposta sorgeix en un context on l’acceleració constant, els mecanismes poderosos de comunicació que propaguen i multipliquen sense discriminar les novetats; un moment en el qual el ritme de les coses i el mite del rendiment fan que es passi incessantment d’un lloc a l’altre, quasi per inèrcia. En aquest escenari sembla necessària una perspectiva que situï al propi espectador en la distància i que marqui un contrapunt del temps lent. Això, segons els responsables del projecte, només ho poden donar les humanitats, que avui es menystenen perquè incomoden, perquè vénen a espatllar la festa del no hi ha límits i del tot és possible”.

Una nova seu per a les humanitats a Catalunya

Amb aquesta col·laboració, el Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa” es converteix en una seu per a les humanitats a Catalunya, seguint la línea que va marcar el Palau des que va reobrir les seves portes a l’octubre del 2012, amb l’objectiu de convertir-se en un centre per a la reflexió, el diàleg i la generació de coneixement. Josep Ollé, Director del Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa”, qui ha donat la benvinguda de l’acte, valora molt positivament aquest nou cicle, que contribueix a posicionar a aquest emblemàtic edifici com a lloc de trobada per a la reflexió que vol generar coneixement”. I es que el centre treballa dia a dia per erigir-se com a tot un referent intel·lectual per al món acadèmic i professional, sense abandonar el seu i compromís social i mediambiental.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Últimament tinc la sensació que us heu relaxat una mica amb el tema de la correcció lingüística. En aquest article hi ha uns quants complements directes introduïts per la preposició “a”, un “en la què”, un “anàlisi” masculí, un “és” sense accent, un “el seu i compromís social” i una frase (la primera del penúltim paràgraf) que comença i no s’acaba. A veure si ho podeu arreglar…