El Palau Macaya convertit en un Espai d’Humanitats

S'ha inaugurat el projecte Espai d’Humanitats. Mediterrània i Europa, al Palau Macaya, una iniciativa oberta a les idees, al debat, al coneixement i a la formació que vol reunir a experts nacionals i internacionals amb l’objectiu de reivindicar les humanitats.

S’ha inaugurat el projecte Espai d’Humanitats. Mediterrània i Europa, al Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa”, una iniciativa oberta a les idees, al debat, al coneixement i a la formació que vol reunir a experts nacionals i internacionals amb l’objectiu de reivindicar les humanitats com la raó i el fonament intel·lectual de la nostra societat. D’aquesta manera, Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa” es converteix en un punt de referència de les humanitats a Catalunya, seguint amb el seu posicionament com a think tank intel·lectual del món acadèmic i professional.

Keith Lowe ahir al Palau Macaya| Foto Fundació la Caixa

L’acte ha estat inaugurat per Jaume Lanaspa, president de l’oficina de Barcelona del Club de Roma qui ha assegurat que se sent orgullós de donar suport a una iniciativa com aquesta i ha afegit que “són necessaris projectes com Espai d’Humanitats. Mediterrània i Europa per tal de reflexionar sobre la societat en la què vivim”.

Durant l’acte, Josep Ramoneda, filòsof, periodista i director d’aquest projecte conjuntament amb Jordi Alberich, ha explicat que els debats que s’inclouen dins aquest projecte es realitzaran des de desembre i fins el mes de juny del 2015. D’aquesta manera, els professionals i amants del món de les humanitats podran gaudir de diferents diàlegs que versaran sobre el passat i el futur d’Europa i les arrels de les institucions de la Mediterrània. Ramoneda ha afegit que la primera etapa d’aquest projecte “es tancarà amb un seminari que tractarà temes d’Orient i Occident, a Europa i a la Mediterrània”.

El conegut novel·lista i historiador Keith Lowe ha sigut el responsable d’oferir la conferència inaugural: “Repensar el segle XX”, un anàlisi sobre els mites de l’Europa que reneix de les cendres de la Segona Guerra Mundial. Lowe és reconegut universalment per l’autoria dels llibres Inferno: The Devastation Of Hamburg, 1943 i del betseller internacional Savage Continent, amb el qual va guanyar el premi Hessel-Tiltman Prize, en la categoria d’història, l’any 2013. El novel·lista, durant la seva intervenció ha qüestionat els grans tòpics construïts sobre el segle XX i ha fet una visita a la història europea.

La maleta de Portbou. Reivindicar les humanitats

Aquesta conferència s’emmarca dins el projecte d’Espai d’Humanitats. Mediterrània i Europa, que neix amb l’esperit de reivindicar les humanitats com la raó i el fonament de la intel·lectualitat. De la mà del mateix equip que edita la prestigiosa revista La Maleta de Portbou, la iniciativa rep el suport de l’Obra Social ”la Caixa” i de l’oficina de Barcelona del Club de Roma.

La proposta sorgeix en un context on l’acceleració constant, els mecanismes poderosos de comunicació que propaguen i multipliquen sense discriminar les novetats; un moment en el qual el ritme de les coses i el mite del rendiment fan que es passi incessantment d’un lloc a l’altre, quasi per inèrcia. En aquest escenari sembla necessària una perspectiva que situï al propi espectador en la distància i que marqui un contrapunt del temps lent. Això, segons els responsables del projecte, només ho poden donar les humanitats, que avui es menystenen perquè incomoden, perquè vénen a espatllar la festa del no hi ha límits i del tot és possible”.

Una nova seu per a les humanitats a Catalunya

Amb aquesta col·laboració, el Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa” es converteix en una seu per a les humanitats a Catalunya, seguint la línea que va marcar el Palau des que va reobrir les seves portes a l’octubre del 2012, amb l’objectiu de convertir-se en un centre per a la reflexió, el diàleg i la generació de coneixement. Josep Ollé, Director del Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa”, qui ha donat la benvinguda de l’acte, valora molt positivament aquest nou cicle, que contribueix a posicionar a aquest emblemàtic edifici com a lloc de trobada per a la reflexió que vol generar coneixement”. I es que el centre treballa dia a dia per erigir-se com a tot un referent intel·lectual per al món acadèmic i professional, sense abandonar el seu i compromís social i mediambiental.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació