El Palau Güell o el Gaudí més íntim

25.04.2018

BENVINGUTS AL PALAU! Sí, en majúscules, ja que amb la nova sèrie de visites que ha encetat el Palau Güell, entrem al més profund de les seves estances i coneixem els racons més amagats i alhora esplèndids de la que va ser residència de la família Güell, situada a la frontera entre el barri Gòtic i el Raval.

Palau Güell de nit

Joia modernista firmada pel mestre Antoni Gaudí, es tracta d’una obra primerenca que va concebre com a cofre d’aires orientals on la família Güell es resguardaria d’una Barcelona cada cop més complicada i convulsa, convertint-se alhora en un centre de trobada per a la burgesia de finals del segle XIX i principis del XX. Amb funcions semblants a les d’un palau renaixentista, els Güell organitzaven trobades i activitats constants a les seves sales. Ara, per commemorar el centenari de la mort del seu promotor Eusebi Güell i Bacigalupi, el Palau ha organitzat un seguit d’activitats que ens permetran conèixer més detalladament la figura d’un dels principals impulsors de les arts a la Barcelona de finals de segle, empresari i comerciant, així com un dels mecenes més importants de Gaudí.

De totes, la més interessant és la nova visita El Palau Güell secret, que permetrà al visitant descobrir espais fins ara amagats al públic i així entendre millor com era el funcionament i ús que la família donava al Palau, veient la part social i pública així com la privada, tenint una visió més completa de l’obra de Gaudí. Coneixereu d’aquesta manera les sales privades, passadissos i escales secretes, altets, miradors i gelosies que permetien veure però no ser vistos, ser-hi però no estar-hi; espais que formaven part de la vida quotidiana tant de la família com del seu servei, essencials per al bon funcionament de la casa.

Realitzada fora d’horari i en grups reduïts, la visita s’inicia a les cotxeres de l’edifici i d’aquí es puja fins a la primera planta on us rebrà el grandíssim Hèrcules d’Aleix Clapés, que dóna pas al menjador, la sala de visites i el saló central, lloc on es trobava l’altar de la família junt amb l’imponent orgue, tot rematat per la gran cúpula d’estil oriental. A partir d’aquí la visita us portarà per escales interiors, passadissos entre parets i balconades que Gaudí va construir per a una millor separació entra la vida pública i privada de l’edifici. De fet, aquestes separacions eren l’habitual en les cases senyorials de l’època, l’interessant és veure com Gaudí se les empesca per construir aquests espais sense que el visitant els arribi a percebre.

El Palau Güell és sens dubte ple de sorpreses, i més encara tenint en compte que es tracta d’una de les primeres construccions on veiem com el vocabulari personal de Gaudí es va definint. D’aires orientals i amb influència mudèjar i nassarista, l’arquitecte juga amb formes i espais, tot creant solucions gairebé impossibles que repetirà en el futur, les quals formaran part del seu repertori arquitectònic per sempre més. Eusebi Güell fou el millor client que va poder tenir mai Gaudí, no sols per la quantitat d’obres que li va encarregar, sinó per la llibertat que li va conferir per concebre les seves construccions, tant econòmica com artística, la qual cosa ens permet veure el Gaudí més genuí i personal de tots.

El nou relat que impulsa ara la Diputació de Barcelona ens ajuda a entendre millor la família Güell i la seva residència, i al mateix temps ens dóna una visió més completa de l’obra de Gaudí. La visita us descobrirà tot allò que fins ara quedava amagat, per a tots els curiosos de mena.