El País Valencià arriba a la falda dels Pirineus

26.06.2017

Enguany el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) tindrà un marcat accent valencià. Josep M. Dutrèn, director del FeMAP, ha aprofitat la nova sintonia política amb la Generalitat Valenciana creada a partir del Pacte de Palma per convidar músics i programar repertoris valencians. Aquest és el principal al·licient d’un programa musical que creix una vegada més amb un rècords de concerts i municipis participants.

Anna Alas cantarà Monteverdi al festival FeMAP.

En aquest setena edició, el FeMAP ha programat gairebé una cinquantena de concerts, una xifra que el converteix en el festival de música antiga més gran d’Europa. Enguany el festival s’inaugura puntual el primer divendres de juliol a al Claustre de la Catedral de La Seu d’Urgell amb un espectacle que ens il·luminarà amb cants i danses el Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit del segle XIV amb cants i danses oferts a la Mare de Déu de Montserrat. Aquest espectacle inaugural anirà a càrrec del Cor Francesc Valls, precursor de la recuperació del Cant de la Sibil·la, Magister Petrus, dedicat a la reconstrucció  i  interpretació  de  la  música  dels  períodes  romànic  i  gòtic  i l’Esbart Dansaire de Rubí, especialista en la representació de danses tradicionals catalanes, que actuaran amb un vestuari històric dissenyat en el seu moment per Fabià Puigserver.

 

Un programa valencià

“Hi ha molt més que una llengua compartida entre nosaltres”, ha dit Abel Guarinos, director general de l’Institut Valencià de Cultura, que va acceptar a ulls clucs la invitació del FeMAP quan se li va proposar de fer acte de presència al festival amb un contingent de músics valencians, que enguany protagonitzaran un terç del programa. Tindrem l’oportunitat de sentir el Cor de la Generalitat Valenciana, cor estable del Palau de les Arts, que no es prodiga gaire fora de la seva seu i menys encara fora del seu territori. Actuaran a Bagà i a València d’Àneu i presentaran un recull dels tresors musicals que es guarden als arxius de les esglésies i les catedrals del País Valencià. Carles Magraner, assidu del festival, torna amb la Capella dels Ministrers per presentar un concert al voltant de la llegenda del Grial i la música medieval que es va generar al voltant d’aquesta història. Magraner acaba de publicar el CD Hic et nunc, la primera gravació en directe realitzada al FeMAP que es publica en disc. L’organista Juan de la Rubia s’acompanya de la gambista Lixsania Fernández per interpretar sonates i danses del segle XVIII. Viola de gamba i orgue positiu entaulen un diàleg entre danses d’arrel popular, com les conegudes folies de Marais i sonates de compositor com Bach. La cantant valenciana Mara Aranda presentarà obres anònimes de la tradició sefardita amb els seus panderos, castanyoles i cròtals el programa Diàspora a Urús, Salàs de Pallars i Llanars a mitjan d’agost.

Carles Magraner torna al FeMAP

Un programa internacional

El programa d’enguany inclou també actuacions de formacions i artistes de fora, com el Choeur de Chambre de Namur (a Ripoll i La Seu d’Urgell), The Rose Ensemble (Llívia), Imaginarium Ensemble (la Seu i Esterri d’Àneu), John Potter & Ariel Abramovich, que actuaran a l’estany Gento, a més de 2.000 metres d’altura. No és l’única ocasió en què la música antiga es podrà escoltar en comunió amb la natura. El 12 d’agost la música francesa barroca s’enfilarà fins al Niu de l’Àliga, refugi d’alta muntanya, on podrem sentir obres de Marais, Couperin i companyia.

L’aposta pel talent de casa

“No podem ni volem jugar a l’star system, però hem d’estar orgullosos amb el nivell que assolim amb el nostre pressupost, que aquest any puja a 450.000€”, explica Dutrèn. El director del FeMAP insisteix com sempre que aquest festival es distingeix també per l’aposta que fa pel talent de casa nostra. No és casual que enguany tanquin el festival dos músics com la violinista Lina Tur Bonet i el clavicembalista Dani Espasa, que faran tres concerts ecentrats en obres de Corelli a Bourg Madame, Ceuró i Castell de Mur. En aquest sentit també cal destacar el concert del Cor de Cambra de la Diputació de Giorna, que presenta un programa íntegrament dedicat a Bach. I Anna Alàs actua per primer cop al FeMAP per cantar Monteverdi amb l’Ensemble Daimonion al Llac d’Engolàters, un altre concert d’alta muntanya.

El FeMAP Social i el FeMAP Gastrofilm

El Festival torna a repetir, també, el projecte FeMAP Social per acostar la música  als col·lectius amb risc d’exclusió. Serà la segona edició d’aquest programa, que repetirà els tallers i acompanyarà als concerts uns grups d’usuaris com a via d’inclusió. D’aquesta manera, tornarà a exercir la seva vocació de servei públic i fomentar la implicació de tots els col·lectius en el coneixement de la música antiga, amb l’objectiu d’aprofitar aquest vehicle com a element de cohesió social i aprenentatge musical integrador.

També es farà una nova edició de la secció FeMAP Gastrofilm amb la pel·lícula El silenci abans de Bach de Pere Portabella. La projecció es combinarà amb la degustació de productes alimentaris elaborats artesanalment en diferents llocs del Pirineu: vins, embotits, galetes, formatges, cerveses, etc. Cadascuna d’aquestes sessions aniran acompanyades per les explicacions dels productors.

 

 

Tota la informació del Festival, així com la venda d’entrades per a cada concert i packs turístics es pot consultar a través de les pàgines web www.femap.cat www.packsturisticsfemap.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
 1. Sempre és bona notícia que avanci la comunitat catalanoparlant de manera conjunta.
  Anys i panys de repressió externa i autoinfligida s’estan trencant de pressa.
  Però ens manca molt per a la normalitat: el més urgent és l’espai compartit audiovisual, que no avança de manera visble i ràpida. No avança, curt i ras. Volem realitats tangibles que facin front als processos polítics i electorals que vindran. A veure si al PV i a les IB encara hauran de sentir-se vexats per la coprrua d’emissores merdoses que pateixen. Només falten 2 anys per a municipals i autonòmiques !!
  Des del Principat urgeix que s’acabi la visió estreta del patrimoni (natural, artístic, urbà,….) i que es descobreuixin i publicitin els espais d’interès per tota l’àrea lingüística.
  Portem 24.000 àlbum de fotos, de cromos, d’atles, de llibres,…des de diaris d’alt tiratge, de caixes d’estalvi (ara bancs), d’entitats diverses,….mostrant les belleses i monuments de Catalunya i cap ni un sobre la resta de territoris. Patètic.
  Comencem a exigir-ho i a posar-nos-hi ?