El NonStop Barcelona Animació

13.05.2016

En la seva setena edició, el certàmen NonStop Barcelona Animació, l’únic en la seva especialitat de cinema d’animació que es celebra a la nostra ciutat, es va consolidant a l’atapeïda agenda cinematogràfica de Barcelona.

El NonStop, que se celebrarà entre el dimecres 18 i el diumenge 22 de maig, va ser una mostra en les seves quatre primeres edicions, i ha esdevingut després un festival competitiu.

Juan Carlos Concha, un realitzador colombià establert a Catalunya des de fa anys i que parla un perfecte català, és el director del festival i qui, amb el seu equip de l’Associació Art Nonstop, s’encarrega de la complicada organització que suposa un festival de cinema d’aquesta mena.

El programa

La nodrida programació d’enguany no es limita als cinc dies del festival, sinó que abans i després hi ha previstos diversos actes. Divendres 13 de maig té lloc l’avanç del festival, amb la presentació oficial al FNAC Triangle del llargmetratge, encara en procés de producció, Memorias de un hombre en pijama, basat en el còmic de Paco Roca, que el codirigeix amb Carlos Fernández. Paco Roca és també l’autor del còmic Arrugas, que també va ser portat a la gran pantalla.

La secció competitiva comença el 19 de maig i consta de tres sessions, cadascuna d’elles dedicada a les següents temàtiques: “L’animació no és només per a nens”, “Per als més petits i els que no ho son tant” i “On és el límit”, aquesta darrera centrada en els curts més agosarats i inclassificables.

També entra a concurs una sessió dedicada a curtmetratges d’escoles organitzada per cercar nous valors en aquest àmbit; a aquest propòsit Barcelona compta amb diverses escoles de cinema d’animació. Una sessió competitiva està dedicada a les sèries d’animació per a TV.

A la sessió Panorama del 21 de maig es podran veure pel.lícules premiades a festivals de tot el món, com per exemple el film nominat als Oscars We cant’t live without Cosmos. Cadascuna d’aquestes categories estarà guardonada amb el Premi del Jurat a la Millor pel·lícula i el Premi del Públic.

El festival inclourà també una projecció especial dedicada a presentar els curts i els seus autors que explicaran les seves experiències en el procés de creació, producció i distribució.

Juan Carlos Concha

Juan Carlos Concha

Els llargmetratges

Els llargs d’animació també tenen cabuda en el festival, i el públic en podrà assaborir quatre de producció recent: El largo viaje de Sasha al Polo Norte (títol original, Tout en haut du monde), de Rémi Chayé (França); Anomalisa, de Charlie Kaufman i Duke Johnson, un llarg de stop motion o sigui de ninots animats estrenat fa uns mesos; Adama, un llarg de Simon Rouby ambientat a l’Àfrica Occidental i a l’Europa de la Primera Guerra Mundial, i, finalment, Dofus, libro 1: Julith, dels francesos Anthony Roux i Jean-Jacques Denis, la història de Joris, un nen de 12 anys que s’ha d’enfrontar a la malvada bruixa Julith.

Altres activitats

Aprofitant l’assistència de diversos directors al festival, el NonStop ha organitzat també una sèrie d’activitats complementàries, en què alguns dels convidats parlaran de la seva experiència en el món del cinema d’animació.

Dins d’aquestes activitats complementàries destaquen tres Master Class. La primera estarà presentada per Maxi Díaz, conegut per la seva participació en el llarg Las aventuras de Tadeo Jones. La segona anirà a càrrec de Sergio Lara, que explicarà la seva experiència treballant al llarg Anomalisa, que es projecta al festival. Finalment, el món dels videojocs troba també el seu espai al festival a la Master Class del realitzador francès Anthony Roux, titulada “El món Dofus, dels videojocs a la pel.lícula”.

El 21 de maig s’ha programat un taller sobre “Animar emocions en stop motion”, on s’ensenyarà el procés d’animació de personatges de materials rígids, filmats foto a foto o sigui en stop motion.

La cirereta que culmina aquest seguit d’activitats compementàries és el “Creative Juice Seminar” que se celebrarà per primer cop a Europa amb la col.laboració de l’Escola Joso.

Les seus d’aquestes nombroses sessions i activitats són diverses: els Cinemes Girona, la Filmoteca de Catalunya, l’Institut Français de Barcelona, la Fundació SGAE Catalunya, entre d’altres.

En definitiva, tot un menú en què tant l’amant del cinema d’animació com el públic curiós podran trobar allò que més els agradi.

Per consultar més detalls sobre seus, entrades i horaris podeu consultar la web i la pàgina de Facebook del festival: http://www.nonstopbarcelona.com