El niu de Cynthia D’Aprix Sweeney arriba a Barcelona

14.11.2016

Aquests dies visita Barcelona l’escriptora nord-americana Cynthia D’Aprix Sweeney, la cèlebre autora de la novel·la The Nest, que Ara Llibres publica en català amb el títol ‘Tot queda en família’. Si voleu conèixer l’autora, només heu d’assistir a la presentació de la novel·la, aquest dimarts 15 de novembre a les 19.30 h a la Laie (Pau Claris, 85).

Cynthia D'Aprix Sweeney

Cynthia D’Aprix Sweeney

 

Cynthia D’Aprix Sweeney no tenia grans expectatives quan a l’edat de cinquanta anys va decidir tornar a provar d’escriure ficció. Es va matricular a un màster d’escriptura creativa a la Universitat de Bennington, a Vermont. Pensava que de tot plegat potser en podria treure un relat o un esborrany de novel·la. I si la cosa no sortia, enterraria per sempre la vella fantasia de convertir-se en una escriptora.

Resultat d’aquest esforç va ser un debut fulgurant. The Nest es va vendre a l’editorial Ecco per un milió de dòlars. L’olfacte dels editors s’ha confirmat després a les llibreries, on ja s’han venut 300.000 exemplars. Des que es va publicar als Estats Units el març d’aquest any, la novel·la ha estat durant mesos a la llista dels llibres més venuts de The New York Times i se n’han venut els drets a més d’una vintena de llengües.

Tot queda en família és una novel·la que abraça aquella coneguda sentència amb què Tolstoi obre Anna Karenina, i que ve a dir que totes les famílies felices són iguals, però les infelices ho són cadascuna a la seva manera. De les primeres no se’n podrien escriure gaires novel·les. De les segones, en canvi, se n’ha fet gran literatura.

Tot queda en família narra la vida dels germans Plumb, que esperen el dia que puguin fer ús de l’herència familiar, un fons fiduciari que ells anomenen el Niu i que ha de servir per tapar tots els seus deutes. Però tots els seus plans salten pels aires quan en Leo, el germà gran, estavella de matinada el seu flamant Porsche acompanyat d’una cambrera mexicana trenta anys més jove que la seva dona i una bona dosi de droga al cos i cal recórrer al Niu per fer front a l’escàndol. Retrets, enveges, mentides, ambicions frustrades… Tot queda en família descriu una família disfuncional americana i és un retrat generacional implacable. Jia Tolentino l’ha descrit a The New Yorker com una novel·la sobre l’ansietat per l’estatus que viuen avui els blancs als Estats Units. Una inseguretat que explica en bona part el triomf de Donald Trump a les eleccions presidencials de la setmana passada.

Podeu veure aquí la presentació de The Nest a la llibreria Shakespeare and Company.