El nanòmetre de Javier García Martínez

16.04.2015

La nanotecnologia és una revolució científica, perquè fa que veiem el món d’una manera diferent. Gràcies a l’estudi minuciós de la matèria, ara sabem per exemple que el carbó no té per què ser sempre negre. La nanotecnologia ens permet descobrir nous materials i, de retruc, noves maneres d’intervenir en la realitat. Ens ho va explicar el científic Javier García Martínez, que dimecres va impartir la conferència inaugural del Festival NOVUM al Saló de Cent.

Javier Garcia Martínez al Festival NOVUM

Javier Garcia Martínez al Festival NOVUM

 

En la seva conferència García Martínez va abordar l’aventura d’emprendre des de la ciència. Aquest jove investigador, nascut a Villamediana, un poblet de La Rioja, ha viscut uns anys als Estats Units, va parlar de les seves investigacions al costat de Marvin Johnson, un científic amb més de 250 patents, amb qui va treballar en un laboratori d’Oklahoma amb uns mitjans molt reduïts. Plegats van ser capaços d’aixecar inversors de capital risc.

Químic de formació, García Martínez ha aplicat els progressos de la nanotecnologia al refinament de petroli, per fer-lo més eficient i més net. Gràcies a la nanotecnologia, ha aconseguit separar els elements tòxics propis del combustible fòssil perquè no sigui tan cotaminant. García Martínez ha aconseguit fer més porosos els hidrocarburs per tal que no generin tants residus. L’aplicació d’aquest descobriment pot comportar un gran estalvi medioambiental. Us imagineu un món en què els combustibles fòssils no fossin contaminants? No només tindria efectes beneficiosos pel medi ambient. També podria trastocar el joc de forces i equilibris de la geopolítica global.

Javier García Martínez és fundador de l’empresa de base tecnològica Rive Technology, que comercialitza la tecnologia que ell mateix va desenvolupar a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). Rive Technology ha aconseguit 67 milions de dòlars d’inversió de capital risc i dóna feina a més de quaranta persones. Des de 2012, els catalitzadors que comercialitza Rive Technology s’utilitzen en diverses refineries dels Estats Units i han fet augmentar sensiblement la producció de combustibles líquids i l’eficiència energètica.

“Tendim a seprar universitat i empresa, però és un error”, va dir García Martínez. “La innovació no es produeix necessàriament a les universtats o en grans empreses, sinó en garatges o espais de coworking, on es comparetix la factura del wifi al final de mes. Les universitats i les empreses poden aprendre molt d’aquests espais de coworking”. García Martínez va deplorar aquella universitat que només demana als alumnes seure i escoltar, i que els torna mesells. Avui qualsevol estudiant té al seu abast una gran quantitat de coneixement, i pot trobar a distància per Internet una oferta millor. “Però l’emprenedoria demana treballar en equip, perquè les millors coses passen quan un està acompanyat. Els joves d’avui treballen en xarxa, de forma col·laborativa i no jeràrquica. La universitat també ha de saber que invertir en emprendoria millora la docència, perquè els professors guanyen experiència i ensenyen, no només el que saben, sinó també el que han viscut. I els alumnes ho capten”, va dir Garcia Martínez.

Ciència i emprenedoria són el motor del futur. I és amb aquesta divisa que Inés Garriga, directora de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona, ha impulsat NOVUM, un festival que durant gairebé tres setmanes oferirà al Museu del Disseny Hub xerrades, maratons, exposicions, documentals, performance, tallers, pop up’s, experiments tecnològics i formats interactius de ciència amb l’objectiu de treure la ciència i la tecnologia al carrer i acostar-la als ciutadans.