El musical londinenc Goodbye Barcelona arriba per la Mercè

11.07.2013

El musical, estrenat a Londres l’any 2011, narra les vicissituds dels brigadistes internacionals provinents de 54 estats diferents que van venir a lluitar contra el feixisme i a favor de la democràcia i la solidaritat al nostre país durant la Guerra Civil Española.

 

Presentació del musical 'Goodbye Barcelona' a la fàbrica Moritz

 

Ahir, dimecres 10 de Juliol, es va presentar en societat a la fàbrica Moritz el musical Goodbye Barcelona, de Karl Lewkowicz, que s’estrenarà al Teatre del Raval el pròxim 26 de setembre, coincidint amb les festes de la Mercè.

Per engegar la vetllada vam poder fer un primer tast del musical amb l’actuació de l’Orfeó Català, que va interpretar la cançó que dóna nom al musical, “Goodbye Barcelona”. L’escriptor Matthew Tree, que va fer de mestre de cerimònies, va presentar l’autor Karl Lewkowicz i li va preguntar com era que un compositor britànic com ell, a principis del segle XXI, havia sentit la motivació d’escriure un musical que parla, precisament, de la Guerra Civil Española. Karl Lewkowicz va respondre en català: “La idea va sorgir d’un article publicat al The Guardian que consistia en una col·lecció d’entrevistes amb els supervivents de les brigades internacionals britàniques que van vindre a lluitar a la Guerra Civil Espanyola”, va explicar Lewkowicz.

Llavors es desencadenen tot un seguit de preguntes. Com es van crear les brigades internacionals? Per què? Què motivava aquests joves que venien sense cap promesa de victòria i recompensa a lluitar i molts a perdre les seves vides a la nostra guerra? L’historiador Josep Mª Solé i Sabaté, especialista en la guerra civil, també present a l’acte, va donar algunes claus.

“La repressió i l’amenaça del feixisme que, tant Hitler com Mussolini van imposar a Europa, van propiciar un sentiment de solidaritat i de lluita per a la llibertat del poble. La idea del front popular ja estava molt apuntada quan va esclatar la guerra civil espanyola, un conflicte que escenificava la lluita entre la democràcia i el feixisme”, va explicar Solé i Sabaté. “Joves de tot el món van sentir la crida per defensar els ideals de llibertat i donar suport humanitari al servei de la democràcia. Ha estat l’única vegada que joves d’arreu s’hagin unit per una causa d’aquest tipus. Goodbye Barcelona ens explica una lliçó única en la història de la humanitat”.

Empar López, directora del teatre del Raval, on s’estrenarà l’obra es va mostrar entusiasta amb l’obra de  Karl Lewkowicz: “Quan va arribar a les meves mans Goodbye Barcelona, en va emocionar tant, que fins i tot vaig plorar. Primer vaig pensar que potser aquell dia estava una mica fluixa, però en veure’l per segona tercera i quarta vegades vaig pensar ‘El poble de Barcelona l’ha de veure!’.

 

Presentació del musical 'Goodbye Barcelona' a la fàbrica Moritz

Per amenitzar la vetllada tres dels personatges del repartiment català ens van interpretar alguns dels fragments musicals com: Faig el cor fort, amb els Sam (brigadista londinenc) i la Pilar (jove espanyola que prova de sobreviure a la guerra); L’Escorial, amb la Rebecca (mare de Sam, que aterra a Madrid i col·labora com a infermera mentre busca el seu fill); i Comiat a la República amb La República, la icona i líder espiritual.

Malauradament el Teatre del Raval no ha rebut cap ajuda aquest any per poder finançar la seva programació. L’equip de Goodbye Barcelona vol impulsar el projecte per mitjà del micromercenatge presentant el musical per mitjà d’un projecte Verkami (el podeu consultar aquí)