El Museu Picasso: més popular i més internacional

15.07.2016

Emmanuel Guigon és el director del Museu Picasso de Barcelona, després que el passat 22 de juny fos escollit per davant de la resta de candidatures -un total de tretze- que s’havien presentat al concurs públic internacional convocat per l’Ajuntament. Una de les novetats que presenta ara és que el Museu obrirà els dilluns. Serà una prova pilot que permetrà visitar el recinte el primer dia de la setmana de 10 a 17 h, del 24 de juliol fins al 25 de setembre. Des del 6 de juliol, tots els dijous a la tarda l’entrada és gratuïta, de 18 a 21.30h.

Emmanuel Guigon, nou director del Museu Picasso

Emmanuel Guigon, nou director del Museu Picasso

Guigon ha aterrat a Barcelona provinent de Besaçon, ciutat francesa d’on ha estat responsable de la xarxa de museus. El francès destaca per la seva expertesa en avantguardes històriques i l’art europeu de postguerra i és especialista en art català i espanyol modern i contemporani.

L’aposta de Guigon obeeix una clara voluntat: millorar la presència internacional del Museu Picasso. Segons la comissió que el va escollir, Guigon destaca “pel seu bon posicionament davant les institucions museístiques de primera línia europees i del món en general, i una molt bona connexió amb el món del col·leccionisme de l’art”. Com ha apuntat Rosa Maria Sobirana, antiga directora del museu que era present a la presentació del nou gerent, “s’ha d’aconseguir que el Museu Picasso de París ens cedeixi més obres”.

El programa que presenta Guigon està basat en 4 grans pilars. En primer lloc, el programa expositiu pretén equilibrar propostes monogràfiques consagrades a Picasso amb exposicions temàtiques que ofereixin perspectives diferents del pintor a través de lectures multidisciplinàries.

En segon lloc, Guigon proposa intensificar l’ús de les noves tecnologies i aplicar-les a tots els àmbits del Museu. Un dels problemes històrics de l’espai ha estat la dificultat de difondre els més de 2.000 dibuixos i gravats de la col·lecció, que representen un dels seus principals trets distintius respecte la competència. És per això que es buscarà la instal·lació de pantalles i sales didàctiques que permetin aquest accés als visitants, així com millorar la visibilització de tota l’obra a la pàgina web.

Sala de Las Meninas Museu Picasso, Barcelona | Foto de Caterina Barjau

Sala de Las Meninas
Museu Picasso, Barcelona | Foto de Caterina Barjau

Com a especialista, el nou director planteja relacionar l’obra de Picasso amb la creació contemporània, buscant ponts amb creadors de totes les esferes. El nou director ha expressat la seva predisposició a introduir la mirada de poetes, cantants o directors de cine i reivindica la responsabilitat de la institució d’incorporar un component experimental en els seus programes expositius.

Finalment, Guigon ha insistit en el fet que el museu necessita repensar les seves estratègies de mediació fins a aconseguir que la visita es transformi en experiència. El nou gerent creu que el museu ha d’esdevenir un actor cultural i no només un lloc de visita. Democratitzar l’accés als museus és l’objectiu però la dificultat d’assolir aquest objectiu és molt gran i les estratègies encara no han estat ben definides.

Pel que fa al relleu, Guigon ha estat molt respectuós amb Laniado-Romero, l’anterior director, i ha evitat criticar la seva gestió. El mandat de Laniado-Romero s’ha caracteritzat per la seva línia conservadora i sembla clar que amb l’arribada de Guigon el Museu Picasso significarà un gir més agosarat.

 

Mantenir la història d’amor entre Picasso i Barcelona

El Museu Picasso és el més visitat de la ciutat, amb més de 200.000 visitants a l’any. Aquest èxit comporta riscos associats, com ara el segrest del museu per part dels turistes i la massificació. Guigon ha recordat que un dels principals problemes que afronta el museu és que l’itinerari resulta tortuós i moltes vegades impedeix que els visitants gaudeixin les millors peces. El director ha manifestat que estaria encantat de poder accedir a nous palaus per al museu per tal de resoldre aquest inconvenient, però Jaume Collboni, segon tinent d’alcalde i director de l’àrea d’empresa, cultura i innovació; ha dit que no està prevista cap ampliació en aquest sentit.

Així doncs, el Museu Picasso es prepara per al seu nou director que, almenys durant els cinc anys que vénen haurà d’afrontar el repte de fer créixer una institució que és un èxit pel que fa al nombre de visites però que necessita explorar noves vies per no estancar-se.