El Museu Marítim es renova

2.04.2017

Pere II El Gran va tornar a Barcelona després d’una expedició per la Mediterrània i va veure-ho clar: construiria unes Drassanes Reials. Aquesta història és el primer que descobrim quan entrem al renovat Museu Marítim de Barcelona, que fa un canvi de model i aposta per les exposicions temàtiques i els recursos interactius i audiovisuals. De moment, s’endinsa en el món de les Drassanes i les galeres.

Un dels audiovisuals de l’exposició “Drassanes i galeres” del Museu Marítim | ® Pere de Prada

El Museu Marítim de Barcelona ha anunciat un nou model de museu. S’han acabat les exposicions permanents: només n’hi hauran de llarga durada. Mostres temàtiques que posaran en valor i en context tot el que tingui a veure amb la cultura marítima i la relació de Catalunya amb la Mediterrània. “Avui és un dia important”, explica Roger Marcet, director del museu, “Fa un any inauguràvem la nova entrada i ara ens queda el segon objectiu de la remodelació: els continguts”.

I dit i fet. Amb la mostra Drassanes i galeres, el Museu ja ha començat a funcionar per àmbits. La intenció és evitar la visió cronològica i historicista, i en aquest cas l’interès gira al voltant tant de l’edifici en sí com de les galeres, vaixells dels quals el Museu Marítim en té una reproducció a escala real. “Des del 1941 mai s’havia va plantejar explicar l’edifici de les Drassanes de Barcelona”, fa memòria Marcet, que destaca la importància d’aquesta gran fàbrica de construcció naval.

A les Drassanes Reials s’hi construïen vaixells diversos, però sobretot galeres. Aquestes servien per defensar els interessos comercials del país. Per fer l’exposició, doncs, la peça principal ja hi era: l’estructura arquitectònica. A part d’això, el Museu ha intentat suplir la seva manca de col·lecció amb una inversió en material audiovisual i interactiu, tot i que la intervenció arquitectònica va permetre la troballa d’algunes peces anecdòtiques.

Tant el director del museu com el comissari Enric Garcia, historiador, recomanen veure l’exposició amb audioguia, perquè fins i tot hi han efectes lumínics associats a aquesta. El recorregut es converteix en una successió de materials que es poden tocar, plafons informatius i pantalles que o bé fan de cinema o bé són tàctils i permeten jugar amb la història. Per exemple, recull un simulador de rems que permet provar la força dels visitants i viure de primera mà l’esforç que representava utilitzar un rem real de galera.

L’exposició Drassanes i galeres es divideix en dues parts: primer fa una aproximació a l’edifici i la seva evolució a nivell constructiu, i després detalla la vida a bord de les galeres. Cal tenir en compte que les Drassanes són grandioses però gens altes, i que sense anar més lluny no es veu des dels miradors de la ciutat. Això fa que passin desapercebudes tot i la seva importància i bellesa, tal com explica Enric Garcia.

La història de les Drassanes Reials de Barcelona va lligada al desenvolupament de la corona d’Aragó vers la Mediterrània. El discurs expositiu comença a finals del 1282, quan Pere II El Gran torna a Barcelona després d’una expedició per la Mediterrània. Aquí neix una narració que portarà el visitant a recórrer la història de les Drassanes Reials, una infraestructura que el Rei vol que faci de Barcelona una de les grans ciutats de la Mediterrània, a l’alçada de Gènova o Venècia. Aquestes no eren les primeres drassanes de Barcelona, que en disposava des de l’Alta Edat Mitjana.

Una altra de les novetats de Drassanes i galeres és que per primer cop permet veure la proa de la galera des de dalt. Si bé anteriorment ja s’havia pogut veure la popa des d’un mirador, ara se n’ha instal·lat un altre a l’altra punta, donant una visió completa del vaixell.  Les dimensions d’aquest són de 60 metres d’eslora, 6,2 metres de mànega i 30 rems a banda i banda de l’embarcació.

Així doncs, qui vulgui descobrir la història de la relació de Barcelona amb el mar des de l’expansió catalanoaragonesa per la Mediterrània, l’època d’esplendor de les galeres i l’edifici de les Drassanes, ho pot fer d’una forma més amena que mai al Museu Marítim. Drassanes i galeres es podrà visitar fins al 31 de desembre del 2018.

Trobareu més informació al web del Museu Marítim. El Museu Marítim de Barcelona és un consorci de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament i el Port.