El Museu del Disseny aquest desembre a Serra d’Or

8.12.2014

El número de desembre de 2014 «Serra d’Or» dedica la seva portada al Museu del Disseny de Barcelona que s’inaugurarà aquest mes de desembre. També s’hi destaca l’entrevista a Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans i la figura de Jaume Vallcorba, l’intel·lectual i editor que hem perdut recentment.

Museu del Disseny de Barcelona

Museu del Disseny de Barcelona

Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny, explica el procés d’integració de les diferents col·leccions que componen la mostra del museu. Ernest Gual, de l’equip d’arquitectes MBM (Martorell, Bohigas, Mackay, Capdevila, Gual), responsable de la construcció de l’edifici, explica com han afrontat la tasca de bastir un espai al servei de la seva funcionalitat i integrat a un entorn en transformació. I Teresa Bastardes, responsable de les col·leccions del museu, explica com seran presentades unes col·leccions públiques que formen part del patrimoni de la ciutat i del país. Tot això emmarcat en una detallada cronologia que arrenca de l’Exposició Universal de Barcelona el 1888.

Un dels continguts més destacats és l’entrevista que Zeneida Sardà fa a Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, on explica l’actualitat i les perspectives de la primera institució acadèmica dels Països Catalans, enfrontada a diversos reptes en els àmbits científic i patrimonial. També explica com actualment es tendeix cap a la digitalització en lloc de divulgar els continguts en paper.

Cal destacar també l’homenatge que Lola Badia i Josep M. Ripoll fan a Jaume Vallcorba, figura fonamental, irrepetible, de l’edició a partir dels anys vuitanta. Aquests dos articles fan un repàs a la trajectòria de Vallcorba per tal de fer un reconeixement a la seva feina.

Francesc Viadel repassa la trajectòria literària del poeta Enric Sòria, amb una obra considerable que travessa amb facilitat l’artificiosa barrera que alguns volen dreçar entre el Principat i el País Valencià. I, entre d’altres articles més, Bernabé Dalmau analitza els deu anys d’existència de l’arquebisbat de Barcelona, d’ençà de la darrera reforma del mapa episcopal de Catalunya.

Etiquetes: