El Museu del Disseny amplia i renova el seu armari

El Museu del Disseny revisa i amplia l’exposició “El cos vestit, Siluetes i moda. 1550-2015” .

El Museu del Disseny revisa l’exposició “El cos vestit. Siluetes i moda. 1550-2015” inaugurada el 2014 i hi incorpora peces significatives de moda espanyola de la contemporaneïtat, des dels anys 90 fins l’actualitat. En total, 12 vestits nous i 7 dissenyadors entren a l’armari de la col·lecció del museu. Us convidem a descobrir-los.

A finals del 2014 es va inaugurar “El cos vestit, Siluetes i moda. 1550-2015”, l’exposició permanent de moda al Museu del Disseny de Barcelona que, més enllà de presentar la col·lecció d’indumentària seguint un ordre cronològic o per autors, mostra la relació entre el vestit i el cos, que no ha estat sempre la mateixa al llarg dels segles. Des del segle XVI fins avui, el vestit comprimeix o allibera, estilitza o confereix volum. L’exposició ens adverteix de fins a quin punt el dictat de la moda pot arribar a representar una servitud i un esclavatge.

En paraules de les comissàries Teresa Bastardes i Sílvia Ventosa, “l’exposició és una narrativa que explica la relació dinàmica entre el cos, el vestit i la moda segons els codis socials, ètics, morals, polítics i els cànons de bellesa de cada època”. És un recorregut al llarg de 500 anys d’història de la moda, i és una revisió també de les nostres col·leccions.

Comprimir o alliberar el cos, aquesta és la qüestió

L’exposició està formada per 10 vitrines que expliquen en 4 grans períodes com la moda ha modelat el cos, sobretot el cos femení: durant els segles XVI, XVII i XVIII comprimim el cos; a la revolució francesa es produeix la primera ruptura social en què s’allibera el cos i durant tot el segle XIX fins a la Primera Guerra Mundial es torna a comprimir. Als anys 20-30 es torna a alliberar i tornem a comprimir el cos amb l’alta costura i el new-look dels anys 40-50 fins als 60 que tornem a alliberar-lo i podríem dir que fins avui.

I és que per la comissària Sílvia Ventosa, “si abans teníem una cotilla física que ens estrenyia els òrgans i no ens deixava respirar, ara potser podríem parlar d’una cotilla mental que és la cirurgia estètica, la dieta exagerada i l’esport que fan que vulguem ser sempre més joves i més atractius”.

Les noves incorporacions

En aquesta revisió i ampliació de l’exposició que el Museu del Disseny ha presentat, s’incorporen a l’exposició peces significatives de moda espanyola de la contemporaneïtat, des dels anys 90 fins a l’actualitat. Ja es poden veure 12 vestits nous i 7 dissenyadors que entren a formar part de la col·lecció del Museu. Així, trobem nous models de dissenyadors que ja hi tenien peces com Sibylla, Ailanto i Miriam Ponsa i s’incorporen a l’exposició dissenyadors com Lydia Delgado, CarlotaOms, Isometric, Emilio de la Morena, Krizia Robustella, Brain&Beast, Celia Vela i Armand Basi.

D’entre aquests nous dissenyadors que entren a l’exposició, cal destacar les joves dissenyadores Elisabet Carlota i Elisenda Oms que sota la marca CarlotaOms porten al museu la peça que va guanyar el Premi 080 Barcelona Fashion 2015. Es tracta del conjunt de gavardina i pantalons de la col·lecció Al·legoria, primavera-estiu 2016.

Aquesta peça forma part de la idea de moda agender que aposta per la creació de roba per a qualsevol gènere: “nosaltres creiem que la moda no té gènere i per tant el que fem és un patró de dona i un patró d’home però amb el mateix disseny; a única cosa que canvia són les morfologies del cos i per tant simplement adaptem la peça sense canviar el disseny d’un gènere a l’altre”.

I d’entre els dissenyadors que ja formaven part de l’exposició però que hi han incorporat peces noves trobem Miriam Ponsa amb el seu conjunt de jersei i vestit de la col·lecció “Transhumància”, un homenatge al món pastoral. Es tracta d’un jersei de llana gruixuda teixit amb unes agulles especials de fusta fabricades per ella mateixa combinat amb un vestit de seda.

Miriam Ponsa explica que “volia treballar la llana amb la seva forma més genuïna, llana 100×100 i de producció pròpia catalana; a partir d’aquí vam començar a teixir amb l’objectiu d’exagerar la típica peça de punt, un jersei de gairebé 4 quilos. Com que necessitava moviment vaig afegir-hi un vestit de seda a sota per poder trencar amb la pesantor del jersei, per contrastar”.

Una altra de les novetats de l’exposició és la reedició del catàleg en tres idiomes. Aquest catàleg, que pren la forma de llibre teòric bàsic per a qualsevol estudiant de disseny de moda, reprodueix els textos i les imatges de l’exposició que expliquen com el vestit modifica la forma del cos al llarg de gairebé cinc-cent anys i conté tots els vestits de l’exposició.

La mostra es troba a la tercera planta del Museu del Disseny de Barcelona i es pot visitar per 6 euros.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació