El Museu de Cultures del Món obre portes aquest dissabte

6.02.2015

El Museu de Cultures del Món obre les portes aquest dissabte 7 de febrer. Es troba situat a les cases Nadal i del Marquès de Llió del carrer de Montcada. El Museu és una plataforma de preservació, presentació, difusió i projecció social del patrimoni artístic i del coneixement de cultures d’Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania. Un museu que vol donar visibilitat al patrimoni que Barcelona i els seus col·leccionistes han aplegat des de finals dels anys quaranta. El cap de setmana de l’apertura hi haurà portes obertes i diverses activitats tant al carrer Montcada com al passeig del Born.

museu

El MCMB mostra la diversitat cultural del món mitjançant l’experiència artística des d’una perspectiva pluridisciplinària. Un equipament inèdit que presenta una part molt important de la col·lecció de la Fundació Folch. Prop de 2.400 objectes d’art representatiu d’Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania es complementen amb el fons del Museu Etnològic de Barcelona i de destacades col·leccions privades del país, com ara la Fundació Arqueològica Clos i la Col·lecció Arqueològica Duran Vall-llosera. Així mateix s’exhibiran peces del Museum of Archaeology & Anthropology de Cambridge. El nou museu és la culminació d’una llarga col·laboració entre institucions públiques i col·leccionistes privats. És hereu de les col·leccions creades per l’Ajuntament de Barcelona a llarg del segle XX i de la passió pel col·leccionisme.

A més de les obres originals, l’exposició permanent es reforça amb un conjunt de recursos museogràfics interactius i audiovisuals basat en el fons gràfic, fílmic i documental del Museu Etnològic de Barcelona i de la Fundació Folch, que permet aprofundir en diferents aspectes relacionats amb les cultures i els paisatges presents a les sales. També comptarà amb exposicions temporals. La primera, “Escriptures. Símbols, paraules, poders”, està prevista per al mes de maig. Proposarà un recorregut a través de les cultures del món per presentar les varietats, els usos i els múltiples desenvolupaments d’aquest mitjà de comunicació, arrel de les societats contemporànies. Les escriptures han tingut gènesis i evolucions particulars en els diferents pobles del planeta, d’acord amb les llengües i les cultures per a les quals van ser creades.

El museu compta amb un espai lliure on es podran visitar exposicions especials de petit format. La primera serà una mostra de titelles d’ombres de Java wayang kulit, una de les grans tradicions teatrals d’Indonesia, documentada des del segle X. L’equipament també disposarà d’un programa educatiu amb tallers i visites guiades adreçat a escoles.

El MCMB de Barcelona és un dels onze membres integrants de la xarxa de Museus d’Etnografia i Cultures del Món, SWICH (Sharing a World on Inclusion, Creativity and Heritage) que lidera el Weltmuseum Wien de Viena. Es tracta d’un projecte europeu de cooperació cultural que vol potenciar el paper i la visibilitat d’aquest museus com a centres de creació, de trobada cultural, d’innovació discursiva i de producció de coneixement basant-se en la col·laboració transnacional i internacional.