El Museu d’Art de Girona apropa els joves a l’art a través de la descoberta activa

18.10.2017

De quina manera podem apropar els infants i els joves a l’art? El Museu d’Art de Girona presenta activitats educatives que proposen observar i experimentar amb l’art a través dels colors i les tècniques pictòriques. Les iniciatives s’adapten a diferents edats i omplen el museu de referències didàctiques.

El Museu d’Art de Girona ensenya com es prepara un color | Foto: Museu d’Art de Girona

Com es prepara un color? Com es pinta un retaule? Quines històries s’amaguen darrere els personatges de les obres d’art? Tot això i molt més és el que descobriran els alumnes que visitin el Museu d’Art de Girona, que converteix diversos punts de l’edifici en espais per al coneixement i l’experimentació.

L’objectiu de la institució és adaptar els discursos sobre art a diferents edats i nivells curriculars. La programació didàctica vol respondre totes les preguntes que passin pel cap de menuts i joves a través d’un ventall d’activitats educatives. La intenció és basar l’aprenentatge en l’observació i la descoberta activa.

Per aconseguir-ho, s’utilitzen les pròpies sales on s’exposen les obres, que ofereixen un ampli recorregut per períodes i estils de la història de l’art que abasta des del s. XII al s. XX; la sala taller i el punt de descoberta dels pigments i les tècniques artístiques. Aquest últim és important, perquè el Museu vol aprofundir en els procediments pictòrics observant i experimentant com es preparen els colors i els aglutinats.

L’oferta és variada. Per al cicle d’infantil i primària es presenta l’activitat Pintem sense colors, una visita guiada al punt de descoberta dels pigments i tècniques artístiques, i experimentació a la sala taller de les possibilitats que ofereixen els elements de la natura per a l’elaboració de pigments. També pensada per al mateix nivell curricular és l’activitat Una història de colors: el groc, el vermell i el blau, basada en l’experimentació amb els colors primaris per descobrir nous colors.

Als alumnes de secundària i batxillerat se’ls proposa el taller Art i ciència: el misteri dels colors, una aproximació al color des del punt de vista físic i científic, a partir de l’observació dels colors de les obres d’art i de l’experimentació amb l’absorció de la llum, la seva descomposició; i la diferenciació entre els colors primaris i secundaris de la llum.

L’activitat Del pigment a la pintura. Colors i tècniques, permet als alumnes de cicles superiors el descobriment i experimentació dels procediments pictòrics a partir d’una visita comentada a una selecció d’obres per aprendre a distingir les diferents tècniques pictòriques, seguida de la observació dels pigments i aglutinants al punt de descoberta, i finalment de la preparació de pigments amb productes naturals a la sala taller.

Però no totes les activitats giren al voltant dels colors. El Museu d’Art de Girona també troba important donar a conèixer la iconografia i la seva representació en les diferents manifestacions artístiques, així com entendre el caràcter simbòlic dels objectes i les imatges. Aquest és l’objectiu del bloc de propostes dedicades a la iconografia i història de l’art.

El Museu d’Art de Girona ensenya com es pinta un retaule | Foto: Museu d’Art de Girona

La dansa dels animals fantàstics permet a l’alumnat d’infantil i primària la descoberta dels éssers fantàstics i reals que habiten les obres d’art, aprendre la seva història i experimentar amb els moviments que aquests animals suggereixen. Per al cicle de secundària i batxillerat el museu d’art ofereix l’activitat Qui és qui? La iconografia en el món de l’art, que, mitjançant una visita dinamitzada a les col·leccions del museu, dóna a conèixer les històries que s’amaguen darrer els personatges mitològics i religiosos, així com dels seus atributs i codis iconogràfics.

El Museu d’Art ofereix també visites dinamitzades a les exposicions temporals pensades per a la comunitat educativa. La programació enguany inclou visites a l’exposició “Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona (ADAG). Autoorganització, lluita simbòlica i pràctica social” (fins el 5 de novembre de 2017). I l’exposició “Olga Sacharoff, pintura, poesia i emancipació” (del 25 de novembre al 3 d’abril de 2018).

Els pares i els infants també poden gaudir del museu en visites no organitzades mitjançant els jocs de descoberta, una manera lúdica de descobrir els personatges i motius de les obres d’art a partir de l’observació i localització dels elements a les sales de la col·lecció permanent. A més, dins del Museu d’Art fins i tot es poden celebrar aniversaris. Per molts anys consisteix en una visita dinamitzada a una part de la col·lecció, un taller d’art i la cessió d’un espai singular, l’antiga presó del palau episcopal, per a la celebració, en grups de màxim 15 infants (entre 3 i 12 anys). Qui no aprèn art és perquè no vol.