El mur de la Ciutadella

10.06.2014

L’arquitecta Benedetta Tagliabue i el director d’escena Àlex Ollé donen avui el tret de sortida al projecte BCN RE.SET, un circuit d’arquitectura efímera a l’espai públic, que consisteix en set instal·lacions artístiques i arquitectòniques per diferents espais emblemàtics de la ciutat. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, inaugura avui ‘El mur de la Ciutadella’ a les 13h al Passeig dels Til·lers. 

 

El mur de a Ciutadella forma part del circuit BCN RE.SET

Emmarcat en els actes de commemoració del Tricentenari BCN, organitzats per l’Ajuntament de Barcelona, BCN RE.SET proposa una reflexió sobre conceptes com identitat, llibertat, democràcia, diversitat, memòria i Europa. La primera instal·lació, ubicada al Parc de la Ciutadella, es va inaugurar el 29 de maig i està dissenyada per Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé. Les altres sis, que s’inauguren avui, estan dissenyades per diferents arquitectes de renom internacional en col·laboració amb 4 escoles d’arquitectura i disseny de Barcelona i dos col·lectius d’arquitectura. Les instal·lacions del circuit es podran visitar fins al dia 11 de setembre.

La instal·lació ‘El mur de la Ciutadella’ és el punt d’inici de l’itinerari proposat pels dos comissaris. Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé han escrit un text programàtic per fer entendre als ciutadans el concepte del mur. “Massa sovint oblidem que la ciutat, aquest espai delimitat per murs que marquen l’interior/exterior de la nostra privacitat, i que nosaltres habitem amb plena inconsciència, és el lloc que cal considerar l’escenari del drama social”, escriuen Ollé i Tagliabue a ‘La polisèmia del mur’. “Plantejat així, el mur esdevé una realitat diferent, una realitat que podríem considerar el reflex de les nostres pors: amb els murs protegim allò que més estimem. Els nostres murs, els murs de les nostres cases, preserven dels altres (un mot tan inconcret com inquietant) els nostres somnis”.

“I quan la injustícia es fa insuportable, cal lluitar contra els murs. Cal lluitar transformant-los. Cal denunciar públicament allò contra el que es lluita. Pintar els murs, escriure sobre els murs, denunciar sobre els murs els abusos dels propietaris dels murs. Els sense murs han d’enfrontar-se als murs. Enderrocar els murs significa transformar el rostre de la ciutat. Sovint és necessari enderrocar els murs de la injustícia. Això, la polisèmia del mur, és el que volem posar en evidència amb la nostra instal·lació”, conclouen Ollé i Tagliabue.

Les altres sis instal·lacions han estat dissenyades per sis arquitectes de renom internacional: Studio Odile Decq (França), Peter Cook i Yael Reisner (Regne Unit i Israel), Grafton Architects (Irlanda), Alfredo Brillembourg i Hubert Klumpner – ETH Zürich & Urban–Think Tank (Suïssa/Veneçuela), Anupama Kundoo (Índia) i Urbanus (Xina).

Tot el projecte té un objectiu educatiu i de col·laboració. Des del setembre els arquitectes han treballat com a professors convidats amb 4 escoles d’arquitectura i disseny de Barcelona, i els seus alumnes han participat en tot el procés, des de la concepció del projecte fins a la seva realització i construcció. Les escoles són: LA SALLE (URL), ESARQ (UIC), IAAC i ELISAVA (UPF) i dos col·lectius d’arquitectura, Recetas Colectivas i Straddle3.

Web del projecte:  http://tricentenari.bcn.cat/BCNreset

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. Els comissaris potser haurien hagut escriure el text programàtic aprofitant un dels murs de l’umbracle, edifici ubicat al mateix parc. D’aquesta manera, matem (figurativament) dos pardals d’un tret: d’una banda, els representants de la ciutat tal vegada s’adonaran, si encara no han fet, de l’estat lamentable en què es troba aquest espai tan singular des de fa anys; d’altra banda, ens estalviem els diners pressupostats per al mur de l’exposició, que els podrien dedicar a la restauració de l’umbracle.