El mur de Berlín, trenta anys després

'Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021' reunirà al Born CCM activitats de diversos formats que vincularan les dues ciutats.

Irene del Val

Irene del Val

Estudis literaris

El 9 de novembre de 2019 es compleixen 30 anys de l’inici de l’enderrocament del Mur de Berlín, i el 2021 en farà 60 que es va començar a construir. Entre 1961 i 1989, el mur va marcar físicament la separació ideològica de la ciutat i del territori, convertint-se en un símbol polític de la Guerra Freda. La destrucció del mur de Berlín va suposar un canvi de paradigma en la cultura europea. En un període de crisi democràtica profunda en què el capitalisme i les seves conseqüències ecològiques i socials estan sent qüestionats a fons, commemorar aquesta doble efemèride té una gran significació, ja que permet reflexionar sobre el seu impacte històric i contemporani en la reconfiguració dels relats polítics, culturals, socials i memorials. Durant tres anys el projecte plurianual (2019-2021) “Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021”, reunirà a El Born Centre de Cultura i Memòria activitats de diversos formats que vincularan les dues ciutats.

La comissària del projecte Kathrin Golda-Pongratz –doctora en arquitectura, investigadora urbana, fotògrafa i actual professora de la UIC School of Architecture de la Universitat Internacional de Catalunya–, matisa que no només es tracta de commemorar la caiguda com un acte històric sinó sobretot de reflexionar sobre l’impacte social de l’esdeveniment a escala europea. Es relacionarà per exemple la caiguda del mur amb els nous moviments migratoris.

Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica, es mostra agraït pel paper d’El Born CCM, que s’obre a la ciutat per pensar el paper de la memòria en el món contemporani. Mirant cap al passat per pensar en el present. Rabassa ens remet a la conferència institucional de l’11 de setembre de 2018 titulada “De Berlín al Mediterrani. El mur i les seves metamorfosis” de Rainer Huhle, on se’ns plantejava l’augment de la xenofòbia a Europa i la metamorfosi dels murs fets d’aigua en el nostre mar Mediterrani. Els murs, diu el regidor, són una presència constant en les nostres vides. Poden ser físics o simbòlics, visibles o invisibles i travessen el nostre dia a dia tot esdevenint fenòmens col·lectius. Als anys seixanta tothom negava que es pogués fer un mur, s’havia d’amagar. Què ha passat perquè avui en dia surti elegit un president als Estats Units que de forma completament desacomplexada parla de construir un mur? L’esquerra política i cultural està desconcertada davant noves forces polítiques d’extrema dreta i cal reflexionar ara sobre el significat dels murs, que són la base de la construcció de l’alteritat per crear l’enemic.

Programació al Born CCM i més enllà

El 31 d’octubre començava el curs Arqueologia a l’inrevés. Ideologies construïdes, dirigit per Golda-Pongratz. Al llarg de cinc sessions que finalitzen el 28 de novembre, es reflexionarà sobre el significat dels edificis en la creació de relats polítics. Remarca que esperen públics molt diversos. Cal inscripció prèvia.

El 9 de novembre, per la commemoració de la caiguda del mur, El Born CCM ha programat Apparatus Berlin, una acció performativa interactiva del grup teatral alemany Rimini Protokoll que ens transportarà a 1963, moment en què s’anunciava un acord polític insòlit que permetia als habitants de l’oest de la ciutat travessar el mur i visitar els seus familiars de l’est durant uns dies. Per facilitar els dubtes de la ciutadania es va crear un programa de ràdio que ajudava els habitants a gestionar la petició. A través de fragments d’aquest programa de ràdio es reflexionarà sobre el mur de Berlín des d’una perspectiva contemporània, sobre l’enfrontament de l’individu amb un sistema injust.

Paradigma Mur té la voluntat d’expandir-se a altres entitats més enllà del Born CCM perquè el projecte tingui les seves arrels a tota la ciutat. Així la XRCB (Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona) col·labora amb la companyia artística Rimini Protokoll en la realització d’una sèrie de podcasts inspirats en la performance Apparatus Berlin. Deu emissores exploraran la idea de mur des de diverses disciplines com la música, la salut, les xarxes, la ràdio analògica, l’educació, la sexualitat o la tecnologia digital. Les peces radiofòniques creades per les emissores es publicaran durant els mesos següents de l’obra de teatre, de novembre a gener, i es podran escoltar al web de la XRCB.

El 29 de novembre a les 19h tindrà lloc l’espectacle visual, musical i poètic All along the Watchtower; un homenatge que un grup d’artistes de l’antiga Alemanya de l’Est (RDA) crea per celebrar el 30è aniversari de la caiguda del Mur. Inspirada en la cançó homònima de Bob Dylan, la performance inclou textos sobre l’època de la Guerra Freda amb acompanyament musical i imatges i pel·lícules del fotògraf Robert Conrad, que va documentar diverses manifestacions de la revolució pacífica.

Durant la primavera-estiu de l’any vinent es podrà assistir al cicle de cinema Berlín-Barcelona. Murs, mars i altres fronteres. Aquesta col·laboració amb el Goethe-Institut Barcelona vol obrir el panorama cinematogràfic més enllà dels films ja àmpliament coneguts sobre l’època.

El novembre de 2020 tornarà Triàleg Ciutat i Memòria, una segona edició on experts, artistes i activistes nacionals i internacionals reflexionaran sobre el fenomen del paradigma mur per fer una transferència d’idees entre les ciutats de Barcelona i Berlín.

Finalment, l’exposició Unbuilding Walls, concebuda per al pavelló alemany de la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2018, es recontextualitzarà en l’àmbit de Barcelona i Catalunya per presentar-se a El Born CCM; per reflexionar sobre com les morts al voltant del mur s’han integrat o no en una Alemanya unificada.

Montserrat Iniesta, directora del Born CCM, remarca que volen promoure i ampliar la memòria històrica i impulsar projectes temàtics com aquest, que s’allarguin en el temps, tot implicant públics diversos que col·laborin en la participació de les seves memòries. Amb aquest projecte el Born CCM proposa a Barcelona construir la seva història a partir d’esdeveniments europeus i globals. Diu Iniesta que és un projecte orgànic, que esperen continuï creixent amb noves col·laboracions.

Així doncs, la caiguda del mur de Berlín no acaba amb els murs. Sembla que, ben al contrari, la construcció de murs estigui a l’ordre del dia. La caiguda del mur com a contradicció en la configuració de límits socials en una societat cada vegada amb més límits.

Podeu trobar tota la informació al web d’El Born CCM. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació