El Movistar Artsy vol créixer

17.09.2015

“Hi ha una base perquè existeixi Movistar Artsy: la gent té idees”, diu Fernando Rascón, responsable d’aquesta plataforma. Artsy va néixer amb l’objectiu d’incentivar l’emprenedoria i convertir les idees dels creadors en festivals de petit format o trobades culturals arreu de Catalunya. “Hi ha molta gent que té moltes ganes de fer coses però es troben amb esculls tant econòmics com d’estructura”, explica Fernando Rascón, en roda de premsa a l’Espai D. El Movistar Artsy és, en poques paraules, una llançadora de startups culturals, que vol ajudar a desenvolupar una bona idea “amb perspectiva de futur”, assegura Rascón.

Bruno Sokolowitcz, Fernando Rascón, Carles Sala, a la presentació del Movistar Artsy

Bruno Sokolowitcz, Fernando Rascón, Carles Sala, a la presentació del Movistar Artsy

Carles Sala, membre del jurat i director de Barcelona Capital (ICUB), explica que des de l’Ajuntament també s’estava duent a terme un projecte semblant, el couchsurfing. Han teixit complicitats amb Artsy per la similitud dels objectius de les dues iniciatives i perquè busquen projectes que estiguin en marxa: “Volem que els projectes de l’Artsy tinguin continuïtat”, ja que, segons ell, tots els projectes que surten d’aquesta plataforma “ja són viables”.

Finalment, Bruno Sokolowitcz, membre del jurat i presentador de ràdio, TV i esdeveniments, ha volgut subratllar la il·lusió que sent per formar part d’aquest projecte i ajudar els emprenedors culturals a fer “la travessa del desert”. Sokolowitcz ha assegurat que se sent molt identificat amb l’esperit d’aquesta iniciativa, ja que és una oportunitat per professionalitzar-se.

La trajectòria de Movistar Artsy

El projecte va començar el 2013 i, durant aquest temps, ja s’han programat set festivals. Fins ara el concurs s’obria durant tres mesos i d’entre totes les propostes que els arribaven, el jurat deliberava i en sortien els guanyadors: “Els guanyadors de l’edició del 2013 van produir els seus festivals el 2014 i els del 2014, aquest 2015”. Si a la primera edició, va rebre un total de 25 projectes i a la segona, 40, aquest any espera rebre’n uns 100, ja que s’amplia el termini de presentació.

Entre els guanyadors de les dues edicions anteriors hi ha Americana Film Festival (2013), un festival de cinema independent que vol apropar al públic un cinema indie i alternatiu allunyat de les superproduccions; MusicalEbre (2013), una iniciativa musical que té l’Ebre com a escenari principal; Haikurts (2013), un festival de micrometratges inspirats en el típic vers japonès, els haikus; Ornitofest (2013), un esdeveniment musical on els grups es barregen, fusiones i versionen cançons en directe; Livesoundtracks (2014), un festival interdisciplinari en què els músics escullen les seves pel·lícules preferida, creen una banda sonora i la interpreten en directe; SerielizadosFest (2014) és un esdeveniment que aposta per la reflexió i l’exploració entorn de la ficció televisiva amb música en directe i espectacles d’humor; i, finalment, Surficity Festival (2014), una trobada que agrupa les principals disciplines artístiques que dediquen la seva obra al surf. Tots aquests festivals, en paraules de Fernando Rascón, han funcionat: “Són propostes petites però sòlides i sempre aporten alguna cosa nova”.

Les novetats d’enguany

Aquest any Artsy ve amb nous canvis. Mentre que en les dues primeres edicions es podien presentar els projectes en un temps limitat —la convocatòria estava oberta durant 3 mesos a l’any—, ara la plataforma estarà oberta tot l’any, cosa que augmenta les possibilitats de presentació de projectes i dota de més flexibilitat als creadors. Els projectes es duran a terme durant l’any següent: “Cal comptar que també hi ha un període de producció”, explica Rascón.

A més a més, a partir d’aquest any la plataforma ha decidit crear dos premis, un per a festivals, i un altre per a projectes de petit format —exposicions, jornades o presentacions. “Necessitàvem trobar un format més petit, perquè no totes les propostes que rebíem eren per fer un microfestival”, assegura Rascón. Així, doncs, s’han creat dos premis: el premi  Categoria A per a microfestivals —amb serveis valorats en 32.000€— i el premi Categoria B per a exposicions, jornades, etc. —amb serveis valorats en 5.250€—, de manera que també es dobla el nombre de premiats, que passa de tres a sis.

Els premiats no reben una aportació econòmica, sinó que es crea un entorn propici per a la creativitat i ofereix eines i coneixements per fomentar l’emprenedoria cultural també a llarg termini. Per aquest any la plataforma ha augmentat el pressupost, concretament un 75%, i ha passat de 64.000€ a 112.000€. “Volem reforçar així el compromís amb les empreses culturals de Catalunya”, subratlla Rascón.

Rascón, Sokolowitcz i Sales amb Americana Film Festival i Surfcity Festival

Rascón, Sokolowitcz i Sales amb Americana Film Festival i Surfcity Festival

Com funciona Movistar Artsy?

Si tens una idea i no saps com materialitzar-la, el primer que has de fer és entrar al web d’Artsy, t’hi registris i presentis la teva idea. A través d’aquesta plataforma, els creadors individuals obtenen el suport tècnic per tirar endavant la producció juntament amb un equip d’experts i un assessor en gestió cultural. L’únic requisit per participar-hi és que l’esdeveniment ha de tenir lloc a qualsevol lloc de Catalunya, encara que fins ara els festivals que s’han realitzat només s’han fet a Barcelona.

Des del moment en què pengen el projecte, tenen 90 dies per viralitzar-lo i aconseguir 5.000 punts a partir d’un sistema de votacions socials: 3 punts, si es vota a través del web d’Artsy, 2 punts si el projecte es comparteix a Facebook i a Twitter. El recompte es farà a partir d’un barem que pondera el suport obtingut a les xarxes socials i al web de Movistar Artsy.

Quan el projecte aconsegueix les 5.000 votacions, passa a ser avaluat per un jurat format per un grup d’experts i independent, i, si és seleccionat com a finalista, els creadors s’entrevistaran amb el jurat abans de rebre la resposta definitiva. El grup que forma el jurat, que com a mínim es reunirà quatre cops a l’any, són: Albert Salmerón, director i fundador de Producciones Animadas, Alberto Guijarro, codirector del Primavera Sound, Bruno Sokolowitcz, presentador de ràdio, TV i esdeveniments, Carles Sala, director de Barcelona Capital a l’ICUB, Pep Salazar, project manager a la Fundació MWCB, Ramon Castells, responsable de Coneixement del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Marisol López, especialista en cultura digital, innovació, creativitat i comunicació, Eva Villazala, sòcia fundadora de Iamono magazine, i Joan Foguet, cap de continguts de La Xarxa.