El monòleg d’un home inconsolable

7.06.2018

Del 13 al 17 de juny el Teatre Romea acull Inconsolable, de Javier Gomá, una producció del Centro Dramático Nacional (CDN) dirigida per Ernesto Caballero i interpretada per Fernando Cayo. Aquesta obra és l’adaptació dramàtica del llibre La imagen de tu vida, del mateix Gomá. Núvol sorteja entrades dobles per a aquest espectacle. Podeu participar al sorteig fent clic aquí.

Fernando Cayo interpreta ‘Inconsolable’ de Javier Gomá. | © Teatre Roema

Inconsolable ens presenta la història d’un home que compareix en escena i sense preàmbuls inicia una exposició íntima, lúcida i punyent. Explica que la mort del seu pare, encara recent, l’ha trasbalsat i decideix compartir públicament l’itinerari dels seus primers quaranta dies de dol. Sembla tenir-ho tot sota control fins que, de sobte, sense advertir-ho, el monòleg llisca fins a un terreny diferent, perquè, com a conseqüència d’unes determinades revelacions, la situació obliga al protagonista a experimentar en tota la seva nuesa i cruesa el sentiment d’allò que esdevé totalment inconsolable per la pèrdua, allò que no té ni vol tenir consol. La negror i la tragèdia s’apoderen de l’escena en un moviment de desesperació creixent i vertigen fins que, sobtadament, té lloc una aparició misteriosa, difícil de definir, que precipita el desenllaç. El protagonista, al final d’un laberint existencial, una aventura del pensament i les emocions, aconsegueix reconciliar-se amb ell mateix i amb la vida. Tot i el títol, Inconsolable, el monòleg acaba infonent consol a l’espectador perquè, en una operació d’alquímia dramàtica, converteix l’aflicció del dol en una invitació a una vida digna i bella. Escrita amb mundanitat i gravetat a parts iguals, l’obra verbalitza amb precisió filosòfica les profunditats insondables d’una experiència tant personalíssima com universal, perquè al capdavall tots som fills, cridats a ser orfes i a deixar orfes.

Fernando Cayo interpreta ‘Inconsolable’ de Javier Gomá. | © Teatre Roema

La crítica madrilenya s’ha rendit davant d’aquest espectacle. “El muntatge d’Ernesto Caballero, curós, expressiu, brillant, concretat en detalls d’orfebre, atorga musculatura escènica a la proposta en perfecta complicitat amb la notable escenografia”, ha dit Juan Ignacio García Garzón, crític del diari ABC. Segons ha dit José-Miguel Vila, ociocritico.com, “aquest muntatge és un autèntic prodigi gràcies a la magnífica interpretació de Fernando Cayo, l’encertada direcció de Caballero i l’escenografia de Paco Azorín”. El crític d’El País, Javier Vallejo, també ha destacat la interpretació “vigorosa, versàtil, plena” de Cayo, un actor que segons Rafael Fuentes, del digital elimparcial.es, “ha demostrat uns dots interpretatius excepcionals que ara arriben a un rang de màxima excel·lència”.

Podeu participar al sorteig fent clic aquí.
Podeu comprar les entrades al web del Teatre Romea
Podeu llegir extensament el que n’ha dit la crítica aquí.