El món és per als valents

Macedònia exposà ahir "El món és per als valents” el seu nou enregistrament, al Teatre Municipal de Girona, en el marc del Festival Strenes. El Municipal omplí de gom a gom el teatre. Les MACEDÒNIA foren acompanyades pels seus fans entregadíssims, un públic infantil i familiar.

Macedònia va presentar ahir 19 d’abril el seu nou enregistrament “El món és per als valents” al Teatre Municipal de Girona, en el marc del Festival Strenes. El Municipal es va omplir de gom a gom les dues sessions d’ahir diumenge. Matí i tarda, les Macedònia van ser acompanyades pels seus fans, entregadíssims: un públic infantil i familiar.

Macedònia

Maria Farrés, llimona; Sara Roy, mandarina; Carlota Busquets, pinya; Paula Noguer, maduixa i Irene Carreras, kiwi, formen la tercera generació de cantants del grup de música infantil Macedònia. Es van estrenar el 2012 amb Desperta i en van fer un altre el 2013, Flors. Ara treuen el seu tercer disc, El món és per als valents (Discmedi, 2015), un treball en què el quintet s’ha involucrat més. «Als primers discs ens cenyíem a cantar el que ens anunciaven, i ara adduïm més coses, suggerim canvis a les nostres peces», assenyalen, tot i que recorden, així i tot, que la composició és tasca de Dani Coma.

La feina feta a Macedònia pel Dani ha esdevingut un referent dins el panorama musical infantil català. Diverses generacions de nens i nenes catalans han crescut amb la música del grup i ara, des de l’adolescència o ja des del món adult, quan miren enrere, reconeixen el grup com a part de les seves vides. El projecte, creat el 2000, encara roda amb força i segueix sòlid dins el ventall de propostes musicals infantils.

«M’agrada perquè les cançons parlen de coses que poden passar, són realistes», ens remarcava la Mònica Llavià, una adolescent de 12 anys que les va anar a escoltar i admirar.

És gràcies a aquesta complicitat que el Teatre Municipal va vibrar ahir diumenge amb les Macedònia, i això que fa dos anys aquestes cinc noies eren unes desconegudes, però va ser llavors quan van superar un càsting, i els seus noms van esdevenir populars.

Les antecessores d’aquest quintet s’havien fet massa grans per continuar en un grup que fa cançons per a nens i nenes d’entre sis i dotze anys, malgrat que molts dels seguidors i seguidores ja fa temps que estudien Educació Secundària Obligatòria.

I és que Macedònia és una formació molt especial. Va néixer l’any 2000 de la mà de Coma, i des de llavors ja són quinze les noies que han passat per la banda. Això sí, els fans del grup no cal que pateixin, perquè les fruites de la nova Macedònia no seran substituïdes fins el 2017.

Però aquestes no són les autèntiques Macedònia, les autèntiques i les primeres que hi va haver eren la Mariona, l’Alba, la Nina, l’Amanda i la Laura, aquestes són les de la tercera generació, no les de “posa’m un suuuc de llimona……, al llegir el titular de la notícia em pensava que serien elles…, quina decepció, a aquestes ni les conec”, va declarar la Fiona Garcia, una banyolina de 17 anys.

El grup Macedònia sempre s’ha compost per nenes que un cop han arribat a certa edat han passat el relleu a un altre grup, que lidera el pop infantil del país. Fins a l’any 2012 Berta Gibert, Èlia Macià, Clàudia Raventós i Aida Llop van formar part d’aquell grup, però van decidir que tot i sortir del projecte no volien deixar enrere la música que les havia unit. I tenien molt clar que volien seguir així, unides. Ara tenen entre 19 i 22 anys.

Cantàvem amb Macedònia des dels 11 anys, de fet nosaltres ens vam conèixer amb les hores de concerts i assaigs, i volíem seguir cantant plegades”, explica Clàudia Raventós. Amb aquest objectiu van picar a la porta dels germans Toni i Xasqui Ten, de Ten Productions, i els van presentar un tema que havien fet elles mateixes. “No componem, som intèrprets, però els va agradar i vam fer un primer tema en català”, explica Raventós. A les ràdios, però, no els va agradar tant, i els el van retornar perquè deien que els sonava massa a Macedònia.

De fet, sempre ens havíem pres Macedònia com si fos una extraescolar, hi ha nens que juguen a futbol o a bàsquet, que entre setmana entrenen i al cap de setmana juguen, i nosaltres igual, entre setmana assajàvem i al cap de setmana actuàvem, explica la Clàudia.

La Carlota, la Maria, la Irene, la Paula i la Sara són la tercera generació. Van entrar-hi el 2011 i poc després van publicar Desperta. Durant aquest temps van guanyar confiança i van estar més partícips en el procés de creació del seu segon disc, Flors. L’àlbum inclou tretze cançons de temàtiques ben diferents, però sempre pensant en els infants i en el seu punt de vista. Els nens també tenen opinió, han de defensar els seus drets, i se’ls ha d’escoltar. Aquesta és l’essència de Macedònia, i és visible en una de les cançons del disc Flors, Sr.Wert, en què defensen la llengua de les escoles.

Dani Coma vol fer educació emocional i parlar d’allò que preocupa els nens. Defensa l’existència d’aquest grup perquè manifesta que, fins que no hi va aparèixer, no hi havia cap grup per a nens amb cançons de fons, que fessin pensar, que presentessin els temes de manera pedagògica, que parlessin de coses bones, però que alhora també fossin dolentes i, sobretot, que eduqués en valors i emocions”.

Macedónia va presentar aquest enregistrament el passat 14 de desembre de 2014 a l’Auditori de Barcelona.

Ha començat la ronda de El món és per als valents. La Carlota, la Maria, la Irene, la Paula i la Sara, que continuaran al grup dos anys més, deixaran pas a cinc noies noves. Però per a això encara manca, declaren. Ara és el moment de gaudir i després ja veuran.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació